Henk Medema
09
JULY

7keer7 en het verlangen

Aan een eerdere versie was ik vanmiddag al begonnen. Maar pas tijdens DE wedstrijd #NEDARG maak ik deze blog af. Natuurlijk heb ik serieus een verlangen dat deze match ‘goed’ afloopt: voor Nederland dus. En dat we zondag tegen Duitsland óók winnen. Maar eerlijk gezegd: ik ben er niet fanatiek genoeg voor om dat verlangen kracht te laten krijgen. Er is iets dat me een heel stuk meer kan opwinden. De kerk, de christelijke geloofsgemeenschap. Zeven keeer zeven, heette dat dezer dagen. Maandag eindigde het rondje Nederland in de kapel van de Evangelische Omroep, en daar was ik bij, net als in Ede; op de website www.7keer7.nl staan de conclusies waartoe men gekomen is, en op deze plek heb ik er al kort over geblogd. Nu een ietwat bredere blog. Later komt er nóg eentje, over de kerk.
De conclusies gehoord, gelezen - ik heb sinds maandag een onstilbaar kriebelend en jeukend verlangen naar drie elementen. Deze drie.
 

1. Een heldere filosofie
De vraag is niet: wat zit daar voor filosofie achter? - want daarmee bedoel je eigenlijk: welke denkmodellen liggen aan deze visie ten grondslag? Het gaat ook niet om overeenstemming met een bepaalde wijsgerige school, zoals de reformatorische wijsbegeerte, of het logisch positivisme, of het structuralisme (om maar iets te noemen). Nee, ik doel op filosofie als een hardnekkige poging tot consistent denken. Zoiets als ‘het postmoderne levensgevoel volop omarmen’, daar krijg ik een akelig soort jeuk van. Wat bedoel je daarmee? Wat wil je nu echt? Als christenen moeten we zeker afstand nemen van de moderniteit, maar dat betekent nog niet dat je het postmoderne levensgevoel moet knuffelen. Het is maar een voorbeeld, dat me bewust maakt van wat er (nog) niet is, en waar ik hevig naar verlang: helder, consistent, systematisch denken. Makkelijker kunnen we het niet maken.
 
2. Een radicaal bijbelse theologie
De zeven conclusies riepen bij me een sterk verlangen wakker naar een radicaal bijbelse theologie. Daarmee bedoel ik niet een scherp betoog (of een warwinkel…) van allerlei bewijsteksten, maar drinken uit de bron, de centrale, klassieke Geschriften van het christendom. En 'drinken' betekent dat je geen debatten met elkaar voert om punten te scoren ( het staat trouwens nog 0-0), maar samen de bron opzoekt, en die waar nodig samen verder uitdiept.
Oppervlakkig - zo moeten we het niet maken.
 
3. Een vreugdevolle spiritualiteit
Mag ik eerlijk zijn over de tweemaal 7keer7 die ik heb meegemaakt? Het hele gebeuren was wel interessant, maar ik werd er niet echt zo blij van als ik hoopte. Ik miste de spiritualiteit. Bidden, daar kwam het niet van - en ik bedoel nu niet een formeel gebed aan ‘t begin of aan het eind, maar gewoon eerlijk en spontaan, vanuit je hart, met elkaar. Blijdschap… durfden we dat niet zo goed te laten merken, of wás het er niet? Hoop, die leven doet. En zeventig maar zeven: vergeving voor elkaar, en allerlei verwante soorten van genade. Dát is smaakmakend. Leuk is niet precies het woord, maar hou ‘t er toch maar op. We spreken elkaar nog! De Argentijnen komen eraan...
 
Makkelijker kunnen we het niet maken. Oppervlakkiger willen we het niet maken. Leuker wél.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief