Henk Medema
08
JULY

7keer7: niet alles schittert wat goud is

Het was verrassend: een dubbele ontmoeting aan het einde van de 7keer7 slotbijeenkomst, in de kapel van de Evangelische Omroep. Twee mannen, natuurlijk een heel stuk jonger dan zo’n ouwe vent als ik - maar ik deelde met hen onze roots in de oude, ‘gesloten’ Vergadering van Gelovigen. Hun ouders kon ik zomaar thuisbrengen (maar dat hoeft natuurlijk niet als je al bent waar je wezen wilt…). We hadden een goed gesprek waarin we binnen een paar minuten konden vaststellen dat hun geloof er nu heel anders uit zag dan vroeger, en dat van mij óók. En dat ze op weg waren, naar ik-weet-niet-waar; ik óók, nog steeds, al dacht één van hen dat ik wel rond de tachtig moest zijn ;-)
 

Het was een boeiend gebeuren, dat 7keer7. Ik ga er dezer dagen nóg wel eens een blog over schrijven, maar daarvoor moet ik het eerst wat laten zakken. Aardig wat het achtjarig dochtertje van Herman Wegter - als antwoord op de vraag wat je wilde achterlaten en wat je wilde meenemen - op een bierviltje had geschreven: ‘Achterlaten: niemand. Meenemen: iedereen’.
Er was, opnieuw aardig maar meer dan dat, veel afwijzing van veroordeling. Het ging om de bereidheid om Gods koninkrijk te zoeken ook buiten het eigen afdakje. Er was een verlangen naar stilte en mystiek. En uiteindelijk kwam het ‘treintje’ piepend en knarsend tot stiltstand met zeven stoppen. Stop met geloven, met gastvrijheid, stop met de kerk, met de marketing, stop de show, stop met de hemel, en tenslotte: stop met bluffen. En daar tegenover: Word een leerling, word een gast, ontmoet elkaar, word radicaal eerlijk, word eens stil, begin hier op aarde, en omarm de postmoderne tijd.
Het is zeven keer remmen, en soms wel kort door de bocht, dat vereist wat meer nadenken. En zeven keer weer opstarten, en een nieuwe weg in slaan. Lees het nog maar eens na op de website en bij Karel Smouter in De Correspondent, en laat het op je inwerken; ik zal het óók doen. Voor het moment heeft het voldoende indruk op me gemaakt, zodanig dat ik m’n eigen gedachten over de kerk nu eerst maar even voor me houd; dat komt morgen wel, of overmorgen.
 
Op één punt haak ik nog even in: het citaat uit In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien, dat 7keer7 ook in z’n vaandel voert, tenminste de eerste regels. Compleet luidt het (in hoofdstuk 10 van deel I, blz. 211 van de Prisma-editie; in de film komt het op een ander moment):
Niet alles schittert wat goud is,
Niet ieder die zwerft is teloor;
Wat sterk is verkwijnt niet als ‘t oud is,
Vorst dringt niet tot wortels diep door.
Uit de as zal een nieuw vuur ontvlammen,
Uit de schaduwen ontspringt een schijn;
Vernieuwd wordt het zwaard, het verlamde,
De kroonloze zal weer koning zijn.
 
‘Het is niet alles goud wat er blinkt’ - maar dit citaat van Shakespeare word hier eigenlijk precies omgedraaid. Het gaat om de openbaring van Stapper als de komende (nu nog kroonloze) Koning, en hij ziet er helemaal niet schitterend uit. Maar, zegt het gedicht van Gandalf dat hier door Tolkien in het verhaal wordt gebracht: kijk maar goed, reisgenoten! Je dacht dat-ie Stapper was, maar in werkelijkheid zie je iemand van koninklijk gehalte.
Dat is wat we echt wilden zien, in 7keer7, en wat nog best eens hardop gezegd mag worden: wiens koninklijke luister is hier door ons verscholen gehouden in onze eigen dingetjes en dogma’s? Zijn naam is Jezus. Nieuw vuur uit de as ontvlammend, het verlamde zwaard vernieuwd, de kroonloze weer Koning - dáár ging het om en daar gaat het om.

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief