Henk Medema
17
NOVEMBER

Apeldoorn en Filipijnen: gemengde gevoelens - maar niksdoen is geen optie

Morgenvroeg, maandagochtend, komt de verhuiswagen voorrijden. Een blij gevoel hebben mijn vrouw erover. Na jaren hebben we eindelijk ons huis kunnen verkopen, en redelijk snel een ander huis kunnen kopen. Dat nieuwe huis is bijna veertig jaar oud, maar helemaal gerenoveerd.

Morgenavond komt de actie voor de Filipijnen. Een slecht gevoel hebben we daarvan. Nee, die actie juichen we toe, dat is het punt niet. Maar juist op het moment dat we bij Ikea, Leen Bakker, de Gamma, de Praxis en een aantal tweedehands-markten zo’n beetje alles weghalen wat ons hartje begeert, voelt het raar aan.

In de Filippijnen zitten of staan of hangen de mensen uitgehongerd en dorstig aan de kant van de weg, en klampen voorbijgaande hulpverlener aan om een beetje hulp, al is het maar een béétje. De woonwijken zijn veranderd in een massa verwrongen hout en ijzer en plastic, waarin je door de lijklucht op te snuiven nog meer slachtoffers kunt vermoeden.

It was the best of times, it was the worst of times (zoals A Tale of Two Cities van Charles Dickens [1859] begint. Goede tijden, slechte tijden.

Goede tijden in Apeldoorn. Zullen we nog een schemerlampje kopen? Kunnen we de vloerbedekking niet gelegd krijgen vóór de verhuizing moet plaatsvinden?

Raar gevoel. Beetje schuldgevoel? Ja, ook dat - maar is niet makkelijk te definiëren. ‘Stop niet met bidden voor de Filipijnen’, twittert de organisatie International Justice Mission. Maar wat moet je bidden? En wat moet je doen? Giro 555, een tientje, honderd euro, of een tiende van wat we in ons nieuwe huis hebben geïnvesteerd? Ik weet niet of we dat wel aandurven.

Morgen gaat het gebeuren. Nog maar ‘s een nachtje over slapen.

Maar zowel wat die verhuizing betreft, als in die actie voor de Filippijnen: niks doen is geen optie.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief