Henk Medema
14
FEBRUARY

Aswoensdag: chaos. Raar: vast wel

Wanneer dan mijn volk, het volk dat mij toebehoort, het hoofd buigt, al biddend mijn aanwezigheid zoekt en terugkeert van zijn dwaalwegen, dan zal Ik het aanhoren vanuit de hemel, zijn zonden vergeven en het land genezen. Ja, Ik zal opmerkzaam zijn en luisteren naar de gebeden die vanaf deze plaats tot Mij worden gericht.

2Kr7:14

 

Aswoensdag. Mijn vrouw Tineke en ik hebben de eerste jaren van ons huwelijk (dat is al lang geleden, we hebben deze week de 45 jaar huwelijk gehaald) doorgebracht in Nijmegen. Dat is een stad waar uit alle macht en vrolijkheid carnaval gevierd wordt. Wij waren daar niet goed in, sterker nog: we maakten gewoon dat we weg waren. Op die woensdag kon het gewone leven weer beginnen. De vastentijd. Maar vasten, daar deden we óók niet aan.

 

Nu is het dan weer aswoensdag, en we kijken elkaar wat verlegen aan: wat moeten we er mee? Vasten is je onthouden van (sommige soorten) voedsel, toch? Of je onthouden van gebruik van televisie, internet, twitter, facebook, of andere media? En je kunt je onthouden van chocola, of van ander snoepgoed, of luxe-artikelen. Ik zie allerlei manieren waarop het ook kan. `Hou al het goede vast, maar onthoud je van elke soort van kwaad’, zei Paulus in ! Thessalonika 5:22. Daar heeft-ie een punt - maar mag je dan na de pasen weer met allerlei rottigheid gaan beginnen? Zo helpt het natuurlijk niks…

Dwaalwegen, daar moet je van terugkeren, staat er in het gebed van Salomo. Ik las het (niet uit de Schrift trouwens, maar) bij de in november j.l. 99 geworden Billy Graham, die op zijn verjaardag vertelde dat hij dagelijks voor een opwekking bad.  Hoe doe je dat in een wereld vol chaos? Hoe kun je geestelijk ‘opgewekt’ worden? Als een denkbeeld niet raar is, zei de wetenschapper Niels Bohr, dan is er geen hoop voor. Terugkeren van je verkeerde wegen is écht gek. Hoe doe je dat? Samen. De HEER heeft het over ‘mijn volk, het volk dat mij toebehoort’. Denk maar eens aan onze kerken, onze geloofsgemeenschappen, wij allemaal als broertjes en zusjes. O ja? Maar wat zijn die dwaalwegen dan? Daar hebben we veertig dagen voor om te bidden, ons hoofd te buigen, serieus te zoeken. Dat kun je niet alleen, en of je erbij wilt gaan vasten, doet er eigenlijk ook niet echt toe. Als je elkaar maar opzoekt, en naar God gaat zoeken.  Hij belooft opmerkzaam te zijn en te luisteren - en dan? Let maar op.

 

[Het citaat over chaos en over Niels Bohr komt uit de epiloog van Margaret J.Wheatly, LEADERSHIP AND THE NEW SCIENCE: Discovering Order in a Chaotic World)

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief