Henk Medema
25
AUGUST

Augustus. De macht, het verderf, de vergeefsheid der dingen.

Dit is de maand waaarin het moest gebeuren: Augustus, van John Williams, lezen. Zijn boeken Stoner en Butcher’s Crossing hadden al indruk op me gemaakt. Dit boek vertelt in de vorm van brieven en ‘historische’ documenten het levensverhaal van Octavius Caesar Augustus, de achterneef van Julius Caesar die van de republiek van Rome het keizerrijk maakte, het Imperium Romanum.
Het is een relaas van (hoe kan het ook anders) macht. Niets anders dan het niets ontziende spel van de macht. Alle mede- en tegenspelers van Augustus krijgen hun plek: Lepidus, Marcus Antonius, Pompeius, Agrippa, Maecenas, schrijvers als Horatius, Ovidius, Livius. Mannen, en ook vrouwen als Cleopatra, Livia, Julia. De Imperator regisseert. Macht is waar het om draait.

Mensen en hun levens zijn objecten. Wie het spel meespeelt, wint of verliest, maar wordt er in ieder geval in meegesleurd. Moordpartijen tot diep en breed in de Senaat, list, leugens, luxe en overdaad passen allemaal in dit spel. De Julische en Claudische generatielijnen: wie zal het winnen? Julia als pion in het schaakspel om de macht van haar vader - nu zelf haar seksuele macht uitspelend met haar partners, en tenslotte door Augustus in ballingschap gestuurd. Er is in dit boek veel, veel meer, zodat mijn gymnasiasium-geheugen vaak vér moest gaan om de geschiedenis te volgen.
Het komt allemaal tot ons van ver voorbije eeuwen. Toch voel je de actualiteit in de eenentwintigste eeuw, en vooral in augustus 2014, waarin oorlogen, machtsworstelingen, corruptie, politiek gekonkel ons iedere dag tegemoet komt - als nooit tevoren, lijkt het.
Eén Ring om allen te regeren,
Eén Ring om hen te vinden,
Eén Ring die hen brengen zal en in duisternis binden,
In Mordor, waar de schimmen zijn.
Dit gedicht, motto van J.R.R. Tolkien’s ‘In de Ban van de Ring’ kwam al lezend bij me op.
Williams laat ‘Augustus’ anders eindigen dan het boek van Tolkien. Aan het slot is de stervende keizer mild, vermoeid, wijs - niet bitter en boosaardig. De psychologische beschrijving lijkt de auteur hier uit de handen te vallen. Een mensenleven waarin macht en manipulatie zo royaal in eigen handen is genomen, hoe kan dat zó eindigen? Ik moet denken aan Mordor, het steeds zwarter wordende land, waar alleen nog maar schimmen zijn…
De laatste zin van het boek maakt de desillusie duidelijk. Het Imperium Romanum was en bleef een onvervulde droom. Macht is machteloosheid, behalve in ogenblikken die vluchtig voorbijgaan.
Zo gaat deze levensbeschrijving van Augustus over de vergeefsheid van alle dingen, eigenlijk net als Williams’ andere boeken, Stoner en Butcher’s Crossing.
Er zijn veel spelers, maar er is geen verlosser. Er is, onmerkbaar - heeft de auteur daaraan gedacht? - in de aanduiding van de jaren, het ‘vóór Christus’ en het ‘Anno Domini’ een vermoeden van de gezalfde die juist in de levenstijd van Augustus geboren werd: de Heer, Kurios, zoals Augustus graag aangesproken wilde worden.

Over de wereldpolitiek van augustus 2014 ga ik niets meer zeggen. Niet over het machtsspel van onze dagen. Ook niet over de voor de vrijwel onzichtbare Nazarener, wiens teken tot op internet en twitter herhaald wordt door degenen die zich bij Hem willen voegen. Augustus, vol betekenis. Deze maand lezen, het kan nog.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief