Henk Medema
08
DECEMBER

Bang voor God? Een link uit #NDnl

Heb je deze stream gezien  http://bit.ly/1ONh2Mv  …? Het is (ik vond de link vanmorgen in het Nederlands Dagblad) een product van Shea Glover, een Amerikaanse studente aan een filmschool, die aan haar mede-leerlingen vroeg of ze een foto van hen mocht maken. Een hele reeks werden het, geen foto’s maar filmpjes. Kijk maar eens, ongeveer vijf minuten lang! Zoals we dat tegenwoordig zeggen: ‘hij ging viraal’, verspreidde zich in enorme aantallen over het web. Waarom? Omdat je mensen ziet, en in hun gezichten… tja, wát eigenlijk precies? Een plotselinge verrassing, waardoor in een oogwenk hun gevoelens omslaan van wantrouwen in vertrouwen, en van daaruit naar buiten slaan: vreugde!
Kort geleden was er weer eens een blog over - wel of niet - vertrouwen in God, en hoe dat mogelijk is als er een verwrongen evangelieboodschap wordt gebracht: niet, dus. Een boel discussie, die de auteur ook had uitgelokt, en waarvoor hij niet opzij ging. (@creatov op zijn blog www.creatov.nl)
Wat gebeurde er nu eigenlijk op het filmpje van Shea Glover? En in vergelijking: wat gebeurt er als mensen half- of heelhartig naar een evangelieboodschap luisteren? - want dat was het thema van Wouter van den Toorn, en hij probeerde dat in kaart te brengen door de die boodschap te exegetiseren. Bij Shea gebeurt er evenwel veel méér.

EEN: de mensen dachten dat ze op de foto gingen, maar het was meer dan een foto, het was een film, en zelfs een totaal-project, waarbij de mensen hartelijk en met aandrang waren uitgenodigd. Kom! Je past hier precies in! Jou moet ik hebben!

TWEE: het bleek niet alleen een project te zijn, waarin de mensen als object een plaats vonden, maar je werd deel van een verhaal, waarvan de centrale drijvende kracht was: ik vind je mooi! Wát?! Zeg dat nóg eens? Méén je dat nou? Je ziet het ongeloof, het wantrouwen; bij sommigen een dun laagje dat al snel doorbreekt, maar bij anderen een harde korst, waar je niet makkelijk doorheen komt.

DRIE: je bent meer dan mooi, het gaat verder dan dat: ik wil je zien! Dat is meer dan een complimentje, waarna je weer gewoon kunt doorlopen, maar het verlangen om langer naar je te kijken dan een oogwenk.

VIER: het is daarmee ook meer geworden dan zien, het is ook vertrouwen, en elke vraag van vertrouwen is een uitdaging naar wat er bij jezélf leeft. Heb je zélf vertrouwen in mij, in degene die jou in beeld wil krijgen? (Je ziet dat het nu dichterbij komt, want ‘vertrouwen’ in het bijbelse taaleigen is letterlijk hetzelfde als ‘geloof’!)

VIJF: en als je zover komt, blijkt het ook meer dan vertrouwen te zijn, maar een dieper begrijpen, een aha-ervaring: o, dát is waar het om gaat! Pas dan kun je doen wat @creatov deed, en terugkijkend de boodschap ‘exegetiseren’, uitleggen. Als je als toeschouwer meeloopt in zo’n proces, moet je al die vier (of meer, dat hangt er maar vanaf hoe je het indeelt) fasen niet voor een ander gaan invullen of zelf het nog moeilijker maken. Als iemand gewonnen is door de uitbundige glimlach van God, en zélf breed begint te glimlachen, dán mag je hem of haar nog eens iets uitleggen. Welkom! Jij past in dit verhaal! Jou moet ik hebben, en niet voor een momentje, maar voor altijd en eeuwig! Kom - waarom zou je bang voor Mij zijn? Voor andere mensen Gods glimlach zijn, dat is veel meer dan wat voor theologie dan ook.

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief