Henk Medema
15
APRIL

BEAUTY OF BOOKS

Gewoon op z’n hollands: de mooiheid (of: de schoonheid) van boeken – maar die titel vind ik niet mooi. Daar gaat het nu net om: wanneer vind je een boek mooi? Is dat heel persoonlijk bepaald, zoals ik nu suggereer met de woorden ‘vind ik’ en ‘vind je’? Gaat het om de allerindividueelste impressie die de meest individuele expressie van een auteur op je maakt? Of is het, vooral bij christelijke boeken, simpel een kwestie dat ze inhoudelijk goed moeten zijn, christelijk, bijbels als het kan? In mijn boekenkast staat een boekje van David L. McKenna, ‘How to Read a Christian book’ – maar erg leesbaar is dat niet, merkwaardigerwijze.

Is schoonheid dan literair kwaliteit? Daarmee verschuif je het probleem, want wat is dáárvoor dan precies het criterium? Beauty is in the eye of the beholder – maar de literaire elite van de grachtengordel is vast niet de exclusieve houder van dit soort beschouwingsrecht.

Zojuist heb ik het boek van Umberto Eco uitgelezen, ‘Art and Beauty in the Middle Ages’ – eigenlijk een jeugdwerk van hem, later heruitgegeven. Daarin zegt hij dat de middeleeuwers nooit tot een uitgesproken theorie van schoonheid zijn gekomen, maar dat er wel een soort algemeen bewustzijn was, een breed gevoelen: dit is het, of ook: dat is het niet. De polen lagen soms ver uit elkaar: enerzijds helderheid, de platonische idealen van rationaliteit (Boethius); anderzijds warmte, Fransciscus’ nadruk op het gevoel van de liefde. Maar steeds was het een soort antenne, nooit een nauwkeurig omschreven theorie.

Met de London International Book Fair in het vooruitzicht weet ik al wel bijna zeker dat dit de eerste indruk is die tot een eerste druk zal gaan leiden van allerlei boeken. Zeker, juridisch mag er geen contract ondertekend de deur uit als de boel niet precies in orde is; ongetwijfeld mag er geen boek worden gecontracteerd zonder nauwkeurige calculatie. Maar de schoonheid van boeken – sorry, dat is niet mooi gezegd, the Beauty of Books, wordt bepaald door wat een boek je onder de huid doet. Geraakt worden is belangrijker dan lezen zonder dat ’t je wat doet. Ik ga vandaag snel nog een paar mooie boeken lezen.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief