Henk Medema
26
JULY

Conquistador • Johan Klein Haneveld

Zelden lees ik een boek tweemaal. Met ‘CONQUISTADOR’ van Johan Klein Haneveld is me dat wel overkomen. Voor een deel kwam dat doordat ik niet de allerbeste expert ben op het gebied van SF (science fiction). Ik raakte ook nog eens de draad een beetje kwijt door het gebruik van enigszins verwarrende paginacijfers - dat moet in een herdruk anders.

Maar er was met dit boek meer aan de hand: ik meende in eerste lezing veel samenhangen te ontdekken, die bij herlezing niet echt verdwenen, maar toch weer ánders bleken te zijn. En de details vermoedde ik - niet steeds onterecht - doorkijkjes te zijn naar verhalen die ik al gelezen had of die ik  (later en verderop) tevoorschijn zag komen.

 

Wat er met mij als lezer gebeurt, is dat ik de ene na de andere nieuwe wereld binnentreed, waarin verbanden zijn, maar waar ook steeds weer speurtochten ontstaan. Niet alleen de werelden zijn verschillend, maar de speurtochten zijn dat ook. Het zijn losse verhalen, maar er blijken af en toe ook samenhangen te zijn.

Elk verhaal heeft, het zal de lezer niet verbazen, een eigen opbouw. Maar ook heeft elk verhaal een eigen uitzicht: aan het slot kijk je naar een nieuwe wereld, een nieuw leven, een nieuw universum, een fel wit licht, een nieuwe vrijheid, een vrolijk lachen, een onzekerheid, een huwelijksaanzoek, een open weg, een nieuw gezelschap en een nieuwe stad, wachten, een nieuw verhaal, een nieuwe strijd - ik volg de hoofdstukken.

 

Je ontkomt er bijna niet aan om al die verhalen niet alleen te lezen, maar ook te vergelijken, want ze doen allemaal iets met je. Na twee keer lezen sprak me ‘Klim’ het meest aan (ik hoorde van anderen dat ze het daar helemaal niet mee eens waren!), maar bij een derde of vierde of volgende lezing kan dat best anders gaan. En misschien is dat ook de kracht van het boek: het wisselende perspectief van de verhaallijnen en de verschillende metaforen, zodat de lezer steeds weer in een nieuw soort peinzen wordt achtergelaten. Dat is veel waard. Lees dit boek ook maar eens een paar keertjes, en peins maar mee…

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief