Henk Medema
16
SEPTEMBER

De derde dinsdag van september en de vier apocalyptische ruiters

Overwinnende en om te overwinnen: de geheimzinnige ruiter op het Witte Paard. Het is weer zover: de perfect geordende Prinsjesdag, de troon en het koffertje. De perfect gesneden pakken, en pas op uw hoeden! Hoera. Hoera. Hoera. We gaan er zelfs een paar procent op vooruit, de crisis is voorbij.
Dat is Nederland in deze dagen, en ook niet meer dan dat: een klein landje in een grote wereld. Met problemen, jazeker, maar ook vertrouwen dat we het gaan maken, als Bob-De-Bouwers.
Stel je eens voor dat de dramatiek van de hele wereld op schaal werd verkleind in een soort madurodam. In Nederland, bijvoorbeeld. Zie de vier Ruiters van de Openbaring, neem het apocalyptische beeld in je op: vier angstwekkende paarden met hun berijders, eindigend met een vaal paard: ‘De ruiter heette Dood, en het Dodenrijk vergezelde hen. Zij kregen verlof om op een vierde deel van de aarde dood en verderf te zaaien door middel van het zwaard, hongersnood, dodelijke ziekten en wilde dieren’ (Openbaring 6:1-8).
 

Probeer het je in te denken in Zeeland: niet het verdronken Land, maar verdronken mensen. Tientallen wrakke bootjes en scheepjes, volgeladen met vluchtelingen, komen voor de kust, en bezwijken. Vele honderden verdrinken, ondanks de inspanningen van de kustwacht, en Walcheren zit mudvol met vluchtelingen uit andere delen van de wereld.
Stel je voor: in Limburg ziet het zwart van duizenden, tienduizenden oorlogsvluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen. Sanitaire voorzieningen zijn er niet of nauwelijks, medische hulp is te weinig voorhanden. En intussen - want je weet: daar heb je het Drielandenpunt! - gaan de oorlogshandelingen voort, met staatslegers, maar ook rebellen en milities die elkaar naar het leven staan; vrijwel nergens ben je veilig.
Wat zou er in Groningen aan de hand zijn? Zullen we maar eens zeggen: aardbevingen? Die niet alleen scheuren veroorzaken in huizen, maar massa’s doden, ontelbaren, met daarop onmiddellijk volgend hongersnood en dodelijke ziekten.
De laatste uithoek van het land, het eiland Texel: denk je in dat daar ebola uitbreekt. De boot vanuit Den Helder gaat niet meer. Het aantal besmettingen stijgt en stijgt. Wie niet genezen wordt, gaat niet alleen zélf dood, maar besmet vele anderen. Enkele weinige dapperen proberen de ziekte met alle macht te bestrijden, maar ‘t is bijna onbegonnen werk.
 
Sorry, het is Prinsjesdag. We hebben wat anders te doen in Den Haag. En die mensen, laten ze maar worden opgevangen in de regio, dat is toch veel beter?
Driewerf hoera voor de koning en de koningin.
Maar waar is de Koning der Koningen? Dat Rijk van Hem, wordt dat nog wat? En waar zijn de koningen en priesters van dat komende rijk, de discipelen van de Meester?
Just asking.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief