Henk Medema
04
JULY

De ethiek onttoveren

‘En wat denk je er nu zélf over?’
Het is sinds kort aan elk van de Verenigde Staten van Amerika verboden om het homo-huwelijk te verbieden. Als je daar vrienden en kennissen hebt, weet je intussen al wel dat de discussie enorm is opgelaaid. Bijna op dezelfde dag verscheen een verklaring van een aantal Amerikaanse evangelicals over het huwelijk, onder de titel HERE WE STAND. Wat is trouwens ‘hier’? En wie zijn ‘we’?
In Nederland is het allemaal nét wat rustiger, maar een aantal gereformeerde theologen heeft intussen ook al ‘standpunten’ betrokken. In de pers en de sociale media is pro en contra gereageerd.
‘En wat denk je er nu zélf over?’ Een lastige vraag, dat is het zeker. Het zou handig zijn als iedere kerk op een A4-tje zou formuleren wat ‘het’ standpunt is over homo’s en lesbiennes die gaan trouwen. Of over bi-seksuele mensen. En transgenders. O ja, natuurlijk: over samenwonen en huwelijk. En ach, niet vergeten: echtscheiding en hertrouwen. En over mensen die helemaal met hun seksualiteit in de war zitten (‘queer’). Sommigen willen dat juist helemaal niet. Ze realiseren zich (en weten dat anderen dat óók weten) dat die standpunten heel moeilijk te formuleren zijn. Ad de Bruijne, hoogleraar ethiek in Kampen, heeft de vinger bij deze pijnlijke plek gelegd (in het Nederlands Dagblad van 11 juli), en hij wijst op het gevaar dat de ethiek op die manier wordt weggetoverd. God is genadig, wij weten niet alles, maar God zal je tenslotte accepteren zoals je bent. 
 
 
 

IAd de Bruijne heeft een punt, en een heel serieus punt. Terecht zegt hij: je helpt elkaar alleen maar écht verder als je ook inhoudelijke overwegigen en overtuigingen aanreikt die helpen bij het ontdekken van Gods wil. Als je dat niet doet, smoor je het gesprek. Het is gewoon niet goed om 'pluraliteit' en 'genade' als mantra's te hanteren.
 
Maar zien we ook waar dit 'wegtoveren' van de ethiek (en van de theologische normering óók trouwens) vandaan komt? Van de oude, maar nog niet zo lang voorbije tijden waarin morele en zogeheten 'schriftgetrouwe' standpunten als konijnen uit hoge hoeden werden getoverd. En dan door geestelijke leiders in de geloofsgemeenschap werden neergelegd als woorden van macht.
Macht. Dat is het thema dat juist dezer dagen is aangekondigd voor de volgende Micha-zondag. Een héél actueel thema.
De laatste tijd ben ik me wel eens schuldig gaan voelen omdat ik niet vind dat het homo-huwelijk ook wel mogelijk moet zijn. Het spijt me zeer, dat kan ik gewoon niet vinden. Al dat ‘vinden’ trouwens - als je iets vindt, moet je het maar bij de politie aangeven.
Jezus verkondigde geen standpunten, maar zocht de interactie met mensen. Luisteren, dat kon Hij als geen ander. Spreken, met gezag, maar dan van hart tot hart, voor alle mensen die Hij tegenkwam.
Waar ik niet alleen vermoeid van wordt (als je moe bent, wil slapen nog wel helpen…), maar waar ik me echt over schaam, dat is dat we zoveel mensen hebben afgewezen. Kort door de bocht, of lang door ze aan het lijntje te houden. In plaats van ze de liefde van Jezus te betuigen in onze kerken, en ook persoonlijk. Jawel, daar baal ik niet alleen van, daar schaam ik me over. Zoveel broeders en zusters hebben we afgedaan met één lettertje binnen het LBGT-lijstje, en geen Liefde, Betrokkenheid, Geduld en Tijd voor ze gehad, alleen maar een boel standpunten.
Macht in de kerk is het vasthouden van standpunten, en het proberen te winnen van anderen. Als je iets wilt winnen, moet je maar met de Tour de France meedoen. Liefde in de geloofgemeenschap is het vasthouden van mensen, en ze laten delen in de genade van God. Waarin we allemaal op dezelfde manier ontvangers zijn, want er is niet één onder ons die een seksualiteitsbeleving heeft zonder frustratie en zonde. Ik luister graag naar ethici en theologen, want ze maken me wijzer - maar dat doen ze vooral als ze ons als gelovigen samen dichter leiden naar de woorden van de Heer Zelf. Alle andere 'standpunten' kunnen het beste maar onttoverd worden.
 
Kortom: deze ‘wedstrijd’ is geen wedstrijd, en waar het wél om gaat, dat moeten we ootmoedig (naar elkaar) en eerbiedig (voor God) uitwerken in een geestelijke oefening, bestaande uit bidden, bijbellezen en betrokkenheid op elkaar. Niet alle kerken tegelijk, niet alle onderwerpen tegelijk, niet alle bijbelplaatsen tegelijk, en alsjeblieft niet die lekker makkelijke weg dat de gemeenteleiding wel beslist. Samen Gods genade ontvangen, is dat geen mooie klus? Niet de liefde tot de macht, maar de macht van de liefde.
 

Laat hier een reactie achter2 Reactie(s):

jantina Kooij
09 jul 2015
Prachtig verwoord. Gods Genade en Liefde Door ons aan de ander laten zien en laten merken. Aan ieder mens. !!
Simon Streuper
05 jul 2015
Dat Jezus geen standpunten verkondigde kan misverstaan worden. Hij verkondigde meer dan standpunten, Zijn woorden waren gezaghebbend omdat Hijzelf het Levende Woord IS. Ik ben het helemaal met je eens!

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief