Henk Medema
09
DECEMBER

DE HOBBIT: vóór de film

Twaalf twaalf twaalf: de twaalfde december 2012 - dag van de Nederlandse premiere van The Hobbit: An Unexpected Journey (Peter Jackson). De ongeziene film en de trailer ervan wekt mijn bijzondere nieuwsgierigheid, want natuurlijk is het boek overbekend. Zou de producent er weer, net als bij In de Ban van de Ring, weer in slagen dicht bij het boeiende origineel van J.R.R. Tolkien te komen? Ik heb er nog niets over te vertellen, en daarom doe ik dat ook niet. Maar wel iets over de kern van het verhaal. ‘Daarheen en weer terug’ - zoals de ondertitel van het boek luidt - begint met de beroemde aanvangsregel: ‘In een hol onder de grond woonde een hobbit’. En dan gaat Bilbo Balings een avontuur beleven waarvan … Nou, als je het boek leest of de film bekijkt, zul je zien wat hij er aan over heeft gehouden. Eén ding vertel ik al wel: er is MEER. De wereld is niet wat je denkt dat ze is. Tolkien brengt ons naar een opnieuw betoverde wereld. De pre-moderne wereld wás dat: betoverd, vol met engelen, goden, machten in de hemel, en vol met kabouters, trollen, elfen op aarde. De moderne wereld, waarvan Tolkien de atmosfeer opsnoof in de twintigste eeuw, was berekenbaar, onder controle van de wetenschap, en er was niets wat er niet was. Maar opnieuw betoverd wordt de post-moderne wereld (een term die Tolkien vermoedelijk nooit heeft gehoord): in zijn verhalen, ook in dat van de Hobbit, brengt de auteur ons in een wereld die voortdurend verrast en tot verwondering brengt. Er is een veel grotere kosmos achter het universum dat wij kunnen waarnemen. De naam van God hoor je niet, maar dat er niets en niemand MEER zou zijn, dat kun je steeds minder geloven. Bilbo wordt door Gandalf op weg gestuurd om een schat te ontroven aan een draak. De dwergen erkennen Bilbo, die eigenlijk is ‘ingehuurd’ als inbreker, steeds meer als hun leider, om drie redenen: (1) hij is slim, (2) hij heeft een ring (dezélfde Ring, jazeker, afkomstig van Gollum! - maar nog niet een voorwerp van macht en begeerte), en (3) hij heeft geluk. Maar: is slimheid echt een overwinnende factor? En wat is de rol van de Ring? Tenslotte: kun je geluk ‘hebben’? Er gaat veel gebeuren in The Hobbit. Het eerste deel ga ik spoedig bekijken - en dan hoor je op deze plek MEER.      

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Patrick Huysentruyt
02 okt 2016
Mooie voorbeschouwing. Je blijft wel heel voorzichtig omdat je niets uit de film wil verklappen. Film intussen gezien, wat uitgerekt, boek is beter.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief