Henk Medema
10
FEBRUARY

De kerk is SAAI

De kerk? geen bal aan! -  zeggen veel mensen, in gewoon hollands. De auteur van THE CHURCH IS BORING vraagt zich in dit Engelstalige boekje af: hoe komt dat? Zijn antwoord: doordat de kerk haar activiteiten teruggebracht heeft tot één of twee per week, en doordat de kerkgangers Gods echte, integrale missie uit het oog zijn verloren. Moses Alagbe is afkomstig uit Nigeria, en is momenteel de pastor van Maranatha Community Transformation Center in Amsterdam.

De kerk? 24/7, never a dull moment, zegt Marnix Niemeijer van Micah International en vroeger directeur van TEAR, in zijn voorwoord. Dat maakt je nieuwsgierig naar dit boekje van nog geen 70 bladzijden: waar dus kennelijk ergens een punt gescoord zal worden. En dit is dat punt: niet dat de kerk per definitie saai is (integendeel), maar: the church is boring if it is not relevant. De kerk is saai als ze er niet toe doet. En wij, kerkgangers, stelletje kerksufferds, zijn er maar al te gemakkelijk mee tevreden.

 

Je leest het boekje snel uit, maar dan moet je het wel nóg een keer lezen. Moses Alagbe maakt een punt, en meer dan één. Dat van die saaie kerk, dat is natuurlijk makkelijk scoren, iedereen herkent dat. De ene week na de andere alleen maar passief naar preken luisteren… (16). Maar voordat de auteur dat betoog steviger opbouwt vanuit een stuk theologie van de kerk en van het koninkrijk, laat hij ons kennis maken met Ruth en Ben (19vv). Ruth is een christen-zakenvrouw uit de Philippijnen die leerde dat Gods missie niet beperkt is tot het redden van de zielen van mensen, maar dat het gaat om hun hele persoon. En Ben is een oudere pastor in datzelfde land, die ging leven op basis van het motto: ‘Je moet niet naar de armen gaan om hen te redden, maar om door hen gered te worden.’ Hij zocht zulke mensen op in de vuilnisbelten van Manila, en besloot er te gaan wonen. Op deze plek werd in de loop van de jaren heel veel veranderd.

Wat er daarna komt in dit boek, is basic, maar wel helder: de missie van God, Jezus en het Koninkrijk, de kerk en het Koninkrijk. Voor sommigen is dit nieuw, en dan zal de uitleg van holistic (integral) mission een ommekeer betekenen in hun gedachten; voor degenen die hiervoor al plaats hebben gemaakt, is het een goede samenvatting. Maar in ieder geval is het inzicht zelf niet voldoende: op de een of andere manier moet de kerk van dat saaie imago (en de saaie werkelijkheid!) af en iets gaan betekenen voor deze wereld. Je kunt, zegt Moses Alagbe, het verschil maken: de héle kerk voor de hele mens in de hele stad, de hele dag door (60v). (Hoor ik daar niet een echo van de boodschap van Kaapstad 2010, het meest recente congres over wereldevangelisatie?) En dan daarbij, want anders kom je nóg niet verder en blijf je steken in goede bedoelingen, rekenen op de aanwezigheid van de heilige Geest in elke situatie, hoe moeilijk die ook is; op die manier ben je als kerk echt relevant. Never a dull moment.


The Church is boring, if it is not relevant (Moses Alagbe), Gallilee Media - 69 p., € 10,00

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief