Henk Medema
14
OCTOBER

De kerk: piekeren en somberen. Of: leven en zien?

Koning Willem Alexander komt óók, op 31 oktober 2017, in de Domkerk in Utrecht, en ik mag er met honderden anderen bij zijn, onder anderen m’n zestienjarige kleinzoon. Vijf eeuwen Reformatie worden op die dinsdag herdacht. ‘t Is maar dat je weet dat de kerk voortgaat door de generaties…

Het standbeeld van Willibrord,  de eerste bisschop in Nederland, hoog te paard, staat bij de Janskerk, en hij lijkt wel op weg naar de Dom. Clemens Willibrordus was een van de eerste kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders in de lage landen, geboren in Engeland, het grootste deel van z’n leven (658-739) door Europa zwervend en daar als (aarts-) bisschop kerken en kloosters stichtend. In Utrecht verbleef hij zelden, trouwens.


Een bisschop wordt in de Griekse tekst van het Nieuwe Testament aangeduid als episkopos, en het (bisschops)ambt is daarvan afgeleid episkope, ook trouwens in Lk19:44, Hd1:20, 1Tm3:1, 1Pt2:12. Het woord heeft pas later de betekenis van ‘ambt’ gekregen, maar oorspronkelijk werd er ‘opzicht’ of ‘toezicht’ mee bedoeld. Dat je dus je ogen helder open doet voor wat God je te zien geeft.

Dat deden we vandaag. Midden op deze prachtige herfstdag gingen we door de gouden lanen van de Apeldoornse wijk De Maten wandelen,en bij een temperatuur van ruim 20 graden is dat magnifiek. In een essay van Tim Keller (het eerste hoofdstuk van zijn nieuwe boek ‘Bij je volle verstand’) lees ik hoe Vaclav Havel vanuit zijn gevangeniscel onder het oostblok-régime in Tsjecho-Slowakije de kruin zag van een boomtop, en hoe hij daardoor onder de indruk kwam van Gods machtige schepping. Dat overkomt ons vandaag ook. Ogen wijd open, en laat de glorie van Gods schepping maar tot je doordringen.

Gods schepping is mooi. Gods kerk is indrukwekkend, want het zijn allemaal aanzienlijke mensen, mensen die het aanzien zeer waard zijn. Zoals JHWH zijn engel langs liet komen bij Hagar toen ze van dorst bijna dood ging, en ze zag iets van Hem en riep uit: ‘U bent een God van het zien!’ ‘Want,’ zei ze, ‘heb ik hier niet Hem gezien die naar mij omziet?’ (Gn16:13). Zoals Jezus oog had voor die rijke jonge schriftgeleerde: ‘Jezus keek hem liefdevol aan’ (Mk10:21). En zoals Paulus de gemeente, de kerk, beschreef als mensen die oog hebben voor andere mensen: ‘En Hij heeft sommigen aangesteld…’ waarna volgt wie ze zijn en wie ze in ze zien: gezondenen, Godsprekers, goede-boodschap-predikers, mensenzorgers, onderwijzers. Of je mag het ook meer in bijbelse taal zeggen: ‘apostelen (...) en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst’ (Ef4:11v). Die anderen zien en hen doen leven, enzovoorts.

Jazeker, zondaars zijn ze óók - nou ja: dat wáren ze. En daar houden we ons soms wat al te angstig en krampachtig aan vast. Wat een kerkrechtelijk gedoe stond er deze week in de krant, om dan nog maar te zwijgen van wat er allemaal níet in stond. Er gebeurt zo’n boel in de kerk waarover we somber doen en piekeren. Soms lijkt er veel ambtelijke strengheid vereist. Maar ‘t kan toch ook een beetje anders: ontdekken hoe de Heer ons ziet, als ‘aanzienlijke’ mensen, als mensen die het waard zijn om naar te kijken. Meer dan de kerk zien, maar ménsen zien, de schoonheid van Gods maakwerk zien.

‘Het leven is niet een kwestie van een speciale naam maken voor onszelf, maar van het ontdekken van de naam die we altijd hebben gehad’, zei Richard Rohr. Dat geeft te denken, toch? Want hebben we bij God niet een prachtige naam?

Het ambt, dat komt nog. Ik heb er niet zoveel mee, maar ‘t is wél belangrijk.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief