Henk Medema
13
DECEMBER

De Verhalen kathedraal: verhalen delen, je leven vermenigvuldigen

Verhalen aan elkaar vertellen is een stukje van je leven delen. Charissa Bakema weet veel van het leven, maar kan daar ook wat mee. Ze vertelt, vaak verbazend openhartig, verhalen uit haar eigen levensrijkdom. Maar ze deelt ook met de lezers van haar boek een brede selectie van allerlei verhalen van anderen - waarbij je vaak voelt dat het je bij de strot grijpt, of subtiel aanraakt, of je gedachten zomaar op een ander spoor zet, of je een heel ander beeld laat krijgen van iemand die je net in beeld dacht te hebben.
 

In een eerdere blog op deze website heb ik verteld over verhalen. Over het verhaal van Odysseus: van Troje, na de oorlog, keerde hij terug naar zijn vrouw Penelope. Het was een soort cirkel die van zichzelf naar zichzelf leidde. En het verhaal van zijn tijdgenoot Abraham, die op Gods aanwijzing z’n eigen comfort zone verliet, en in wie alle volken der aarde een zegen hebben ontvangen.
In die blog ging het om geloofsgesprekken. Met anderen (onder andere bij het Nederlands Christelijk Forum, en bij de Nationale Synode) ben ik momenteel aan het zoeken via een spoor dat, denk ik, goud oplevert. Ga nou eens niet discussiëren over God, over Jezus, over het evangelie, over de kerk, over theologie. Vertel maar eens wat er tussen jou en God gebeurd is. Of met Jezus. Of over de tegenwoordigheid van de Geest, of over zijn aanwezigheid. Met twee, vier of acht mensen, whatever. Neem tijd voor elkaar. Luister. Vertel.
Juist in deze tijd kreeg ik dit boek in handen, waarin met verhalen nog meer wordt gedaan: de Verhalenkathedraal van Charissa Bakema.
Een kathedraal is, zegt de auteur, een plek waar hemel en aarde elkaar kunnen raken. Het is een gebouw vol geheime, verrassende plekjes. Ik voeg eraan toe: het is een goddelijke locatie in het centrum van een menselijke samenleving, in een stad. Het is een heilige plek, waar je toch ook vrij mag binnenlopen.
Charisa stelt ons vragen, vaak indringende vragen. Ze nodigt ons uit groepsgewijs verhalen met elkaar te delen. Ze stimuleert je om je verbeeldingskracht te oefenen. En ze roept je op om allerlei gebieden te verkennen - boeken, films, muziek, internet. Ik moet zeggen dat ik niet alle voorbeelden van die laatste categorie kende, maar die ik wel kende waren treffend gekozen, en de onbekende items  deden me verlangen naar meer.
Wie door mijn enthousiasme nog niet helemaal overtuigd is, moet maar eens gaan rondzwerven op www.broedgebied.nl - daar komt vast wat uit tevoorschijn. En ga maar eens meedenken over deze narratieve, verhalende wegen waarlangs mensen elkaars hart weten te vinden, en het openstellen voor elkaar en voor God. Wat zou er nog meer mogelijk zijn? Een boel, vrienden, een hele boel. Er gaat via de Verhalenkathedraal een wereld voor je open.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief