Henk Medema
09
JANUARY

Dit zijn de namen #Charlie #Ahmed - en weerloze overmacht

Dit zijn de namen. Twaalf. Ze hebben in de krant gestaan, met naam en toenaam.
Toen het gebeurde, was ik met ruim twintig anderen in een retraite in de bossen van Doorn, waarin we vasten als enig ongemak aan onszelf toestonden. Via de social media daverde de werkelijkheid binnen, vanuit Parijs.
Een retraite is een ‘terugtrekking’ uit het leven, bijvoorbeeld om je te concentreren op God. Maar dat lukt natuurlijk niet, want intussen gebeurt er wat. Mensen van wie diezelfde God houdt, die misschien niet in Hem geloven (daarover past ons geen oordeel), maar die wél in zijn beeld en gelijkenis gemaakt zijn.
Ik zit, de dag erna, nog steeds verbijsterd, na te denken over het thema dat wij hadden uitgekozen voor onze retraite: Weerloze Overmacht (voor wie het wil weten: ja, de term hebben we gevonden bij Berkhof!).
God. De Schepper die voor de mens ruimte maakt in de schepping, en zelfs toelaat dat de mens dat gebied brutaal helemaal voor zichzelf claimt. De almachtige God die zich ontledigt en een macht-loze slaaf wordt. Jezus, die macht-loos een weeklacht uit over het onwillige Jeruzalem. Christus, die zonder macht buiten de Kerk staat en aan de deur klopt.
En zo zaten we wat te lezen in Paulus’ tweede Brief aan de Korinthiërs. ‘Wij hebben een schat in aarden vaten.’ ‘Mijn genade is genoeg voor jou.’ ‘Wanner ik zwak ben, dan ben ik sterk.’
 

Dit zijn de namen - het herinnert me natuurlijk niet alleen aan de Hebreeuwse naam van het boek Exodus, maar ook aan de indringende roman van Tommy Wieringa, die gaat over de harteloze, onmenselijke manier waarop mensen afschuwelijk misbruik maken van vluchtelingen, hun redding belovend maar alleen maar meer wanhoop brengend.
Dit zijn de namen. Je suis Charlie. Je suis Ahmed. Is dat het antwoord?
Een retraite in de bossen over zo’n thema,  weerloze overmacht, helpt dat soms? Is dat is niet ineens totaal irrelevant: de straat op, de wereld in!
Nee! Dit is relevant. Dit doet er toe. Hier is God ‘kapot’ van, als mensen die Gods weerspiegeling zijn, zo maar koudbloedig worden doodgemaakt. Mensen naar wie zijn hart uitgaat.
De twaalfvoudige moord die wij samenvatten onder de naam ‘Charlie’ komt met oorverdovend geweld bij ons binnen. Maar er was natuurlijk veel meer. In Syrië zijn 250.000 mensen dood gemaakt. De dag vóór de Parijse gewelddadigheid werden er 35 mensen door een autobom omgebracht in Jemen, en op de dag zelf werden er 100 mensen gedood in Nigeria door Boko Haram. O ja, en er is een zesjarige kind doodgevroren in Noord-Irak.
Weerloze overmacht gaat niet alleen over God, maar ook over ons: over de manier waarop wij reageren op deze hartverscheurende gebeurtenissen. Als wat-voor-ideologie belangrijker wordt dan kostbare mensenlevens, dan is er iets grondig mis in deze wereld. Met z’n allen de pleinen van alle steden in Europa vol laten stromen, en VRIJHEID roepen, is goed als uiting van woede en saamhorigheid. Het enige wat werkelijk werkt, is ook tegelijk het moeilijkste: worden zoals Jezus, weerloos en kwetsbaar, maar ook machtig in zijn liefde. De mensen liefhebben, één voor één, waar je ze tegenkomt.
Koert van Bekkum zinspeelde er in het Nederlands Dagblad op dat ‘je suis Jésus’ in het Frans niet alleen betekent ‘ik ben Jezus’ (dat redden we niet!), maar ook ‘ik volg Jezus’. Misschien redden we dat.

Laat hier een reactie achter2 Reactie(s):

Hoving
09 jan 2015
Excuus voor mijn te snelle reactie waardoor alleen mijn naam in Reactie(s) te zien is. Een uitstekend artikel waar ik mij volledig mee identificeer, vooral met de laatste zinnen: 'Het enige wat werkelijk werkt ... Misschien redden we dat.
Hoving
09 jan 2015

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief