Henk Medema
27
JUNE

Doop, tweemaal: Amazing Grace

Kinderdoop of volwassendoop? Een thema voor vrijdag 26 juni 2015, gekozen door Joost van den Brink, predikant in Wijnjewoude, en door het Nederlands Dagblad geplaatst. Maar het werd nauwelijke gelezen. Of toch wel?
Want die vrijdag ws er gewoon teveel. We zagen aanslagen in Lyon, Sousse, in Koeweit en in Somalië, en op tal van andere plaatsen - doden en gewonden, gruwelbeelden waarvoor wij onze ogen niet durven te openen. Tienduizenden vluchtelingen stromen Europa binnen via vooral Griekenland en Italië; en God’s Own Continent vergrendelt in Brussel in een ruziesfeer z’n hart en z’n grenzen. Het LBGT-huwelijk mag in Amerika niet meer verboden worden: wat moeten we daarover denken? Grexit, nog net niet, maar bijna wel. Een begrafenis in Charleston, met als prediker de Amerikaanse president Obama, die met een soul-stem inzette (en bijna de hele wereld pinkte een traantje weg): Amazing Grace. Individuele genade voor mensen als John Newton, de dichter van dat lied: Grace That Saved a Wretch Like Me. Genade voor een land, iets anders en méér dan ‘God bless America’. Genade voor de hele wereld, in Gods koninkrijk, via Gods mensen.
Doop. De ene, of de andere doop? Allebei, riep Joost,, toen Willem Ouweneel jaren geleden de EH-basisjaar-studenten liet kiezen. Hier staat hij, in het ND: hij vindt het nog steeds. Het heeft, vind ik, te maken met Amazing Grace.
 

Volwassendoop of kinderdoop? Over het verbond als Gods openbaring heb ik ooit een boekje geschreven (1994), over de éne doop ook (2000). Dit is maar een blogje. Wat vind je d’r van? vroeg iemand me via Twitter. Ik vrees dat ik het met dominee Joost eens ben. Een paar overwegingen.
(1) Het kán toch niet waar zijn dat we blijven twisten over de doop, terwijl al die dingen op al die dagen van de week gebeuren. Wat is er dan nog over van die ‘verbazingwekkende genade’? Wie gaat dat lied meezingen op zo’n dag? Wij, discipelen van de Heer, zijn niet alleen ontvangers maar ook bedienaars van die genade. De doop stelt ons in die positie, ze brengt ons niet in de eeuwige rust in de hemel, maar wel in een onophoudelijke activiteit als bedienaars van Gods rijk op aarde.
(2) Wat IS nu eigenlijk het verschil tussen de ene doop en de ander? De hoeveelheid water, de leefijd van de dopeling, de mate van geloofsbewustzijn? Voordat nu alle ingezonden mails naar me toe komen: ik heb het thema uitgebreid bestudeerd, en ik zie genoeg verschillen in zienswijze. Maar bij dat alles blijft toch dat elke vorm van kinderdoop neerkomt op de toevoeging door de HEERE, en elke keuze voor volwassendoop is de aansluiting bij de Heer Jezus.
(3) Moeten wij verplicht en vreselijk diep nadenken over de keuze tussen de ene of de andere doopvisie? Dat ik het zelf (een beetje) gedaan heb in het lezen van een paar duizend bladzijden verbonds- en koninkrijkstheologie, kwam gewoon uit het verlangen om de dingen te doorgronden. Mag je doen! Lees erover, denk erover, bid erover - maar als je ermee klaar bent, maak dan geen onenigheid over de alsdan verworven visie. De wereld begrijpt er niets van en hééft er ook niets aan. Wat je sinds je doop bent, dát boeit mateloos: een discipel van de Heer, een bedienaar van zijn veelvoudige genade.
(4) Over welke paradox gaat het echt, welke schijnbaar tegenstrijdige aspecten zijn in de doop aan de orde? Dit, vermoed ik: het evangelie van Gods genade en het evangelie van het Koninkrijk. Het eerste maakt ons duidelijk dat we nooit en te nimmer Gods heil kunnen verkrijgen door er ook maar één cent aan bij te dragen. Het tweede benadrukt dat we never nooit discipelen van de Koning kunnen worden zonder dat het ons álles kost. En beide gaan samen, zonder dat er van beiden iets af gedaan wordt.
‘Wie wil, mag zich zonder keuring aansluiten bij het leger van het kwaad’, commentariëerde het ND (het ging over IS) op dezelfde kwade vrijdag. Zonder voorwaarden vooraf mag je je aansluiten bij het leger van verbazende genade - dáårover gaat het bij de doop, op welke manier of op welk moment dan ook uitgevoerd.
Dit was een goede vrijdag om dit stukje te publiceren in de krant, beste Joost! Ik ben je dankbaar.

Laat hier een reactie achter2 Reactie(s):

Harm de Vries
24 jul 2015
Wonderlijk dat er altijd over kinder- of volwassendoop gesproken wordt, terwijl het volgens mij toch echt de geloofsdoop betreft. Een andere ben ik in de bijbel niet tegen gekomen. Dus wat mij betreft kan er derhalve ook geen discussie zijn...
29 jun 2015

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief