Henk Medema
16
SEPTEMBER

E-book & iPad: tekst, Woord, verwijzing

Wat is nu eigenlijk het leuke van e-books? Dat je ze kunt proppen, bijvoorbeeld, honderden in een e-reader? Dat het daardoor eenvoudig is ze overal naar toe mee te nemen (hoewel rafting door de Gorges du Tarn met een reader wel risico meeneemt). Wat zeker niet leuk is, is de relatief ingewikkelde ingewikkelde installatie van DRM beschermde boeken; het is althans heel wat eenvoudiger om een gewoon boek recht overeind temidden van andere gewone boeken in een gewone boekenkast te zetten. Het is ook minder leuk dat je niet fysiek kunt ‘pakken’ waar je bent: een normaal boek laat je gewoon voelen dat het leeswerk al lekker opschiet. Notities, bladwijzers, markeringen, en ordening van je digitale boekenkast werken op iedere reader weer verschillend. Mijn vrouw vroeg dezer dagen aan mij: hé, gebruik je die e-reader nog wel eens? Het antwoord was: nou, daar zeg je me wat. Inderdaad heb ik er deze zomer nog een aantal manuscripten en boeken op gelezen, maar sinds ik een iPad heb (begin mei meegenomen uit Amerika) volg ik dat pad. Het licht in mijn iPad is in de volle zon niet verhelderend, eerder wat verstorend, maar dat boeit niet, want zo vaak zit ik toch niet op het strand. Het bracht me aan het denken: wat is het nu waarin de iPad me kan verleiden, maar de e-reader niet? En het antwoord heb ik ook gevonden. Het zit ‘m niet zozeer in de full-colour weergave van de een, maar in de beperking tot letters bij de ander. Een e-reader bestaat alleen maar uit tekst. De iPad (en haar binnenkort verschijnende epigonen) is veel meer dan dat; met een klik op het touchscreen raak je ook iets wat erachter ligt. Een hyperlink, muziek, YouTube, kaarten, routenet, het weerbericht, spelletjes (waarin mijn kleinzoon me wegwijs maakt), het hele internet, inclusief Twitter – en nog veel meer. De wereld ligt vlak onder je vingertoppen. Vanmiddag had ik een boeiend gesprek met een aankomende auteur, die iets wil schrijven over de manier waarop we de Bijbel hanteren. Het Boek, het Woord, beide met hoofdletter. Het boek der boeken. Hoe hanteerde Jezus dat Boek? Niet als een arsenaal van losse teksten, hoewel de citaten uit Deuternomium tijdens de verzoeking in de woestijn vaak zo worden beschouwd. Veeleer als de openbaring van de Vader, die Hij tot uitdrukking bracht in zijn woorden en in heel zijn leven. Van de postmoderne filosoof Jacques Derrida is de uitspraak: il n’y a pas de hors texte. In rond Nederlands: alles is tekst. Het een verwijst naar het ander, en dat verwijst weer naar het volgende. Alles wat tot ons komt is een weef-werk (wat ‘text’ eigenlijk betekent) dat ons naar steeds diepere lagen leidt. Een tekst komt niet geïsoleerd tot ons, maar kan nooit worden losgemaakt van context. De tekst die Jezus citeerde, en ook zijn eigen teksten, waren Geest en leven, de uitdrukking van een relatie. Ze verwezen naar een wijde wereld van Goddelijke openbaring, ze verklaarden die en ze werden erdoor verklaard. De Bijbel is, begin ik te vermoeden, niet als een ouderwets boek, afgegrensd van kaft tot kaft. En evenmin is de Bijbel als een e-book, zwarte letters op grijs, dat je helemaal ten einde kan lezen maar dan houdt het ook op. Gods Woord verwijst naar Gods wereld. Wie er werkelijk in begint rond te zwerven, gaat op een gegeven moment, aangegrepen door de Geest, zijn verbazing uitroepen: This is my Father's world, and to my listening ears all nature sings, and round me rings the music of the spheres. P.S.: het ontbreekt me nu aan de tijd om me verder wijsgerig in deze link tussen Derrida en het Woord van de drieëne God te verdiepen, maar ik ben benieuwd naar respons…

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief