Henk Medema
02
NOVEMBER

Een e-kerk. Of een e-gemeente. Of… whatever.

E-kerk, of e-gemeente: een levende community in een virtuele wereld.

Hoe zou je zoiets kunnen noemen? FaithBook, bijvoorbeeld. Of iBelieve. Of een eKerk (maar die is er al, in Zuid-Afrika), of een eChurch. Maakt ook niet veel uit. Als het er kómt, gaan we een wedstrijd houden voor een goeie naam.

Waar het om gaat is een nieuwe vorm van samen-zijn in de digitale wereld. Samen geloven in Hem die je op deze plek niet kunt zien, en die in de echte wereld trouwens ook onzichtbaar is. Ook: jezelf zijn. Meer: iets delen met elkaar. Samen leesbaar (dus toch weer een soort ‘boek’) zijn, voor elkaar en voor anderen vindbaar.

Zonder diepgaande theologische fundering - die hoort op een ander platform thuis - noem ik vier manieren waarop zo’n e-community het e-vangelie tastbaar kan maken:

1. De massa. We noemen ze maar voor ‘t gemak Maarten & Mieke. Er zijn een heleboel mensen, en je wilt er ook graag minstens zoveel zien, of nog meer. Lijkt wel een beetje op de eerste christenen: als ze niet in de huizen bijeenkwamen, in kleinere groepjes, waren ze allemaal te vinden in de zuilengang van Salomo. Nu dus op het internet.

2. Het individu: die noemen we Inge & Ido, maar jij hebt natuurlijk je eigen naam. Waar je op het internet rondhangt, dat dóe je niet alleen, maar het maakt ook voor een groot deel uit wie je bént. Het is essentieel, het is heerlijk om er te mogen zijn: als virtueel, maar toch individueel mens gerespecteerd te worden door anderen. Vooral ook: je eigen identiteit te hebben, en daarnaar serieus te blijven zoeken.

3. Je bent locaal, je bent niet alleen Leanne & Lodewijk (om jullie nu maar even zo te noemen), maar je hebt ook vanuit je e-mail, je LinkedIn- en je twitter- en facebook-accounts een link naar het fysieke, tastbare leven. Het is de concretisering van het leven dat dichtbij is (‘ken je Jan van buiten Facebook?’ vraag FB als iemand je vriend wil worden, en dat is een heel goede vraag!). Op de al genoemde eKerk gebeuren dan ook allerlei dingen gewoon in de échte wereld.

4. Je maakt deel uit van allerlei netwerken, of je nu Nettie & Nico heet of een ander stel bent, en waar je je ook op de wereld bevindt. Je broers en zussen - in de familie van God noemen we ze vaak plechtiger ‘broeders en zusters’ zijn ook overal, van Reykjavik tot Syney, van Buenos Aires tot Wladiwostok. Dat mag allemaal, en het maakt in digitale verbindingen geen fluit uit. O ja - da’s waar: je bent een discipel van de Heer, je strekt je verlangend uit naar zijn Koninkrijk. Toch? Lid van het lichaam van Christus, verbonden met het Hoofd, niet onder gezag van een predikant of pastoor of priester. Je wilt je gaven uitoefenen, in persoonlijke contacten, in bredere kring via blogs en discussie-forums, en natuurlijk méér dan digitaal. En je wilt de Heer prijzen, of je dat nu met Spottify of YouTube doet: samen met anderen!

Mensen, mensen! Het is de hoogste tijd voor zo’n e-community. Niet alleen maar iets dat je tot je neemt, als consument van geestelijke goederen. Een kerk van bricks, van levende stenen, en niet alleen van bits & bytes. Iets waarin je zélf actief kunt zijn, inter-actief. Inter-net, dat natuurlijk wel - het belangrijkste is evenwel niet dat het netjes gebeurt, maar dat de gemeenschap der heiligen een virtuele gestalte krijgt.

Onderricht van de apostelen, gemeenschap, broodbreken, gebed.

Geloof, hoop, liefde.

En meer, …zou het er echt van komen, digitaal?

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief