Henk Medema
03
DECEMBER

EEN HEEL NIEUW VERLEDEN: ADVENT

Een nieuw verleden - dat kan toch helemaal niet? Toch ligt een boek met deze titel op mijn bureau. Het is van Miloslav Volf, een uit Kroatië afkomstige theoloog, tweemaal gepromoveerd bij Jürgen Moltmann, nu theologieprofessor aan de Amerikaanse universiteit Yale. De oorspronkelijke titel is The End of Memory.

Nu we toch bij het verleden zijn, en bij Joegoslavië: vorige week woensdagmorgen is de laatste zitting geweest van het Joegoslavië-tribunaal, en de ex-legerleider Slobodan Praljak is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor de rechtbank staande stond hij op, sloeg een klein bekertje achterover in zijn keel, en deelde mee dat er gif in zat. De president van de rechtbank sloot de zitting. Nog dezelfde middag is Praljak overleden. Aan zijn verleden viel niets meer te vernieuwen.

 

Deze blog schrijf ik op Eerste Advent. Eergisteren is het boek verschenen van Natasja Verhagen, onder de titel GOD BESTAAT ECHT!, en ik mocht er een woordje bij zeggen. De titel was een uitspraak van Jimmy, de oudste zoon van het echtpaar Verhagen, die een aantal jaren geleden is gestorven aan een hersentumor, 12 jaar oud. En zijn woorden leidden tot radicale levensverandering, voor het hele gezin - een heel nieuw leven.

Hoe kun je zo’n levensverhaal onder woorden brengen? Ingrijpende gebeurtenissen, messcherpe herinneringen, waar je niet zomaar overheen kunt stappen. Natasja’s leven: een verkeerd vaderbeeld, angst, seksueel misbruik, afwijzing, trauma’s, rouw. Corina Schipaanboord heeft dit boek helemaal begeleid, en nu is het te lezen.

M’n dochter mailde me deze week omdat een vriendin haar om advies had gevraagd: ze had een boek geschreven. Nou, dat kan de beste overkomen. Maar de vriendin kon echt goed schrijven, en toch had ze het gevoel dat ‘t het niet helemaal was. Of ik er een stukje van wilde lezen? Zo gebeurde het ook.

Inderdaad: het is het nog niet, dat boek! Maar er was blijkbaar wel een boel gebeurd in haar leven. Wat ik haar kon aanraden? Zonder aarzeling kwamen m’n gedachten op Natasja, en op Corina, die geluisterd heeft, nog eens geluisterd, wéér en weer. En ook die zeven namen van JHWH wist te verbinden aan de verhalen van Natasja, zodat de wonderen in haar leven zichtbaar werden, concreet.

 

Het is advent. De toekomst! De komst van Jezus: alles wordt nieuw. Maar dat betekent ook: een heel nieuw verleden.

Ik wandel nog even terug naar Miroslav Volf. In zijn voorwoord geeft hij een beeld van een hangbrug, die aan een betonnen boog is gespannen, over een rivier. De weg is het denkproces met alle herinneringen. De boog die de weg vasthoudt, is de verzoening, aan de ene kant vastgemaakt aan het kruislijden van de Verlosser, aan de andere kant aan de toekomstige wereld van pure goddelijke liefde. Liefde is het eind-doel van de herinnering.

Zo nodigt Natasja ons uit om deze weg te gaan, de weg van liefde, die ze met ons wil delen: een pijnlijke weg, dat wel - maar een weg van verlossing. De weg van Jezus, de Komende, advent.

 

 

-------------

Natasja Verhagen en Corina Schipaanboord

GOD BESTAAT ECHT! - Verlost van het verleden door het verlies van onze zoon: de zeven verlossingnamen van JHWH. Scholten, Zwolle, 2017

--------------

 
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief