Henk Medema
10
SEPTEMBER

Eenheid. Fijn. Maar wat héb je met elkaar?

We ontmoetten haar in de supermarkt bij ons in de wijk: een goeie vriendin van ons, lid van een dichtbijzijnde evangelische gemeente. ‘ZIe ik je morgenavond nog?’ vroeg ik. Ze wist direct waar ik op doelde: een bijeenkomst van een acht- of negental evangelische gemeenten, om de eenheid in de Heer te vieren, met avondmaalsviering erbij, op zaterdagavond. Ze kreeg een kleur en zei: ‘ach! daar heb ik nou niks mee, weet je dat?’ We stonden even stil en praatten wat, de boodschappen konden wel even wachten. Ik snapte haar punt wel. ‘Allemaal heel mooi, die eenheid, maar wat doe je er nou echt mee?’
De volgende avond hadden we desondanks een ‘fijne’ bijeenkomst - en daar wil ik maar mee zeggen dat ik er wel ‘wat’ mee had, maar toch ook voelde dat dit ‘het’ nog niet helemaal was. Al die aanhalingstekens…
Het verlangen delen we allemaal, want dat is, dat hoef ik je niet te vertellen, natuurlijk het gebed van Jezus: ‘Ik bid niet alleen voor hen, maar voor allen die door hun verkondiging in mij geloven. Laat hen allen één zijn, Vader’ (Johannes 17:20v).
 

Wij kiezen voor eenheid. De Nationale Synode. Het Nederlands Christelijk Forum. En ook in de stad waar ik woon zijn er zo nog een paar eenheids-dingen waar ik aan mee doe. Over de muurtjes heen kijken. Zelfs bij elkaar op bezoek gaan, in elkaars gemeente preken. Fijn. Is het wel genoeg? En doet het er echt wat toe?
In feite maken we ons er wat te makkelijk van af, met niet meer dan een fragmentje uit één tekst van het Hogepriesterlijk gebed. Er staat nog iets achteraan: één in de Vader en de Zoon, zoals de Vader in de Zoon is en de Zoon in de Vader. En iets over de bedoeling: dat het overtuigend zal zijn voor de wereld. Je kunt vermoeden dat hier eigenlijk véél meer staat dan gluren bij de (geloofs)buren of zelfs met elkaar avondmaal vieren.
Wat is dat, ‘in’ de ander (of de Ander) zijn? Dat kunnen mensen niet zoals Vader, Zoon en Geest dat kunnen. Zelfs de meest nauwe verbinding tussen mensen, het huwelijk, brengt ons niet tot een constant ‘in elkaar’ zijn. Wat mag het dan betekenen voor ons?
De woorden die onze vriendin gebruikte raakten eigenlijk precies waar het om ging. De Vader ‘heeft iets’ met de Zoon, en de Zoon ‘heeft iets’ met de Vader. En dat ‘iets’ is heel veel: de Zoon doet het werken van de Vader, spreekt de woorden van de Vader, straalt de luister van de Vader uit.
Eenheid. Zo, dus. De vraag is, realiseer ik me, een stuk ingrijpender: hébben we wat met elkaar? Een Nationale Synode, een Nederlands Christeljk Forum, een plaatselijk voorgangersoverleg, mooi! - maar als dat alles is, is het niet geloofwaardig. Terwijl dat wél het doel is waar onze Heer uitdrukkelijk voor bidt: opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden.
Onze eenheidsverhalen - ik had bijna geschreven: onze eenheidsworst - doet er voor de wereld niet toe als wij niet echt wat met elkaar hebben, doen, uitstralen.
De woorden delen - op zo’n manier praten met elkaar én met anderen dat iedereen verbaasd gaat nadenken: hé, die zitten echt op dezelfde lijn! De werken delen - samen actief in de wereld staan, zodat de mensen zeggen: verhip, daar héb je ze weer! En hetzelfde uitstralen: wat? Nou, liefde bijvoorbeeld, ingewikkelder hoef je ‘t niet te bedenken.
De samenkomst is intussen voorbij, en het was ‘fijn’. Zal ik eens eerlijk zijn? Ik verlang naar iets wat nog een meer is dan dat. Rijnwijn, laat-ie fijn zijn. Maar laat zoiets belangrijks als de eenheid in onze Heer niet alleen ‘fijn’ zijn. Doe iets.
 

Laat hier een reactie achter3 Reactie(s):

12 sep 2014
12 sep 2014
10 sep 2014

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief