Henk Medema
01
SEPTEMBER

Elly en de Gouden Eeuw van het uitgeven

Elly zal vast wel aardig zijn, ik heb haar nog nooit ontmoet. Voor drie euro per maand wil ze voor mij (en voor jou en jullie ook, ze maakt geen onderscheid!) tien boeken uitzoeken: literatuur, thrillers, chicklit. Je ziet ‘t goed: zij selecteert, jij niet, ik niet. Mij niet gezien. Beetje literatuur is niet verkeerd, maar Herman Koch en Nicci French had ik al gelezen. In de verte lijkt het op de Amerikaanse streaming models voor boeken als Scribd en Oyster, die weer lijken op Spotify (muziek) en Netflix (films). Het moest er ook in Nederland een keertje van komen. Het is het nog niet. En het is het niet meer. De gouden eeuw voor uitgevers en boekhandelaars is voorbij.
Ik ben in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw begonnen als uitgever. De markt ging open, ook de christelijke markt. Christelijke boekhandels maakten een start, eerst aarzelend, toen steeds uitbundiger. Rijk zijn we er niet van geworden, dat was ook niet de bedoeling, maar de boeken van Rick Warren, Gary Chapman, Larry Crabb, en in Nederland iemand als Willem Ouweneel liepen als een rivier, met bomen die aan weerszijden ontsproten. Als uitgevers hebben we al gauw het initiatief opgezet van een christelijke boekenbeurs. Booming, mensen, booming. Nog véél meer.
En nu stagneert de rivier, en groeien de bomen niet meer, zeker niet tot in de hemel.
 

De bekende auteur Philip Yancey schreef aan het begin van deze zomer deze blog ‘Farewell to the Golden Age of Publishing’. Hij is van mijn leeftijd, en we hebben in de loop van de jaren zo af en toe boekprojecten en andere dingen samen gedaan. Wat hij vertelt is zeer herkenbaar. Toen ik voor het eerst de Amerikaaanse christelijke boekenbeurs bezocht, in 1981 in Washington DC, waren daar zo’n paar duizend uitgevers en boekhandelaren, en ik was vermoedelijk de enige Nederlander. Vijftien jaar later was het een reusachtig evenement geworden, met wel zo’n vijftienduizend bezoekers, onder wie zo’n duizend uit andere werelddelen: het was dé plek om rechten te kopen en te verkopen voor internationale christelijke boektitels en netwerken op te bouwen. Intussen is de opkomst weggezakt tot een paar duizend. De verkoop van digitale producten én het langs electronische weg verhandelen van boekenrechten heeft heel wat veranderd.
Zelf ben ik nu andere dingen aan het doen. Af en toe kijk ik de boekenwereld in, en dan zie ik bezorgde uitgevers en ietwat knorrige boekhandelaren. In m’n observaties kan ik me natuurlijk vergissen, maar een suggestie heb ik vandaag wél: waarom stap je als uitgevers én boekhandels niet gewoon de nieuwe wereld in? Er is een tweede Gutenberg-revolutie gaande (mind you! - de Hollandse Gouden eeuw was niet vóór, maar ná de uitvinding van de boekdrukkunst!), van digitale aard. Zouden uitgevers niet gewoon materiaal moeten blijven leveren om te lezen, vanuit de hele wereld, door vertaling en begeleiding leesbaar gemaakt? En zouden boekhandels niet plekjes moeten bouwen waar je kúnt lezen, op fysiek én virtueel bereikbare locaties in onze steden en dorpen en websites? Ik denk aan een soort mix van boekhandels (waar je iets koopt) en bibliotheken (waar je iets leent). Ik denk aan warme plekken waar je het genoegen van het lezen kunt beoefenen, en van waaruit de wegen naar alle kanten leiden. En waar de boekenliefhebbers niet verdwalen op ingewikkelde taalwegen, maar waar je begeleiding krijgt op al die wegen, naar alle kanten. Tolle, lege. Neem, lees. En neem dat niet, maar dit weer wel. O ja, de kassa, waar was die ook weer? Die komt pas aan het einde van het hele proces. En toch ook weer eerst: ga eens serieus zoeken naar een verdienmodel dat niet aan elkaar hangt van verkopen, kortingsonderhandelingen en vaste boekenprijs, en touwtrekken om procenten - maar dat gericht is op de inhoud van het lezen. Op de rivier zélf, in plaaats van op de oevers en de kaden en de sluizen. De bomen kunnen zomaar weer gaan groeien.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief