Henk Medema
08
JUNE

Er is meer! - leven onder een open hemel - daar hoef je geen gekke henkie voor te zijn

ER IS MEER! - roept iemand. Prachtig toch, zou je daar dan niet onmiddellijk op af gaan? Tja. Maar wát is er meer, en waarom heb je dat nodig? Mensen zitten zó in elkaar dat er gemengde gevoelens opkomen, in dit geval (bij mij althans) twee.

Aarzeling. En tegelijk: verlangen.

Een dubbele emotie - maar daar dwars doorheen het gebed in die oude berijmde Psalm 86, als kind uit m’n hoofd geleerd: ‘Neig mijn hart en voeg het saâm tot de vrees van Uwen naam’.

THERE IS MORE! - het motto van de conferentie van het Evangelisch Werkverband, van 8 tot 10 september a.s. - ‘leven onder een open hemel, voegt Randy Clark eraan toe, in de titel van de Nederlandse editie van zijn boek (uitgave Arrowz, 2016). Ik las het boek om me te oriënteren op die conferentie. Zou je ‘t doen? Zou je ‘t niet doen? Erheen gaan, erbij zijn?

 

‘Here God, wilt U maken dat er niks gebeurt’, sprak onze dochter in haar avondgebed wel eens uit, toen ze nog een kleutertje was (ze is nu zélf moeder van drie). Wat ze daarmee bedoelde, was natuurlijk zoiets als het gebed van Jabez: weer van mij het kwade! Maar bij veel volwassen mensen is dat, bewust of onbewust, hun gebedsverlangen: dat het maar rustig mag blijven. Raar is dat eigenlijk. God is niet veilig, Hij is het enige ‘gevaar’ dat groot genoeg is om ons klaarwakker te maken. Dat is aarzeling nummer 1, en dan denk ik: juist wél gaan.

Aarzeling 2: of toch niet? Wordt het geen té dolle boel? In sommige charismatische activiteiten lijk je te worden gedwongen om in de stroom mee te gaan, een woeste en wilde beweging waarin je misschien zomaar wordt meegesleurd.  De verhalen en getuigenissen van dit boek geven ook wel vaak die indruk: 'ik was sceptisch totdat broeder X me de handen oplegde, en toen viel ik om, en uren daarna was ik mezelf niet meer'.

En vervolgens aarzeling 3: je wilt niet dat je de agenda van je leven kwijt raakt. Dat is tot-daar-aan-toe als God de leiding overneemt, maar wat je niet wilt, is dat mensen (met een speciale zalving, misschien) zich tussen jou en God in dringen. Manipulatie is riskant, nog een beetje extra als je van jezelf weet dat je er te makkelijk aan toegeeft.

Dus blader ik het boek nog eens door. En na al die (soms nogal wilde) verhalen wordt duidelijk waar je echt heen gaat: je komt bij Jezus uit. O, gaat het dáárom! Ja, precies. Het gaat om Hem.

Het gekke is, dat het boek ER IS MEER me daarin pas tegen het einde (221vv., ‘het gaat om de vrucht’) pas echt aansprak; voordien hoor je heel veel getuigenissen over hoe een mens van de oude naar een nieuwe staat komt, en dan wordt veel gezegd over handoplegging, overdracht, zalving. Waar Jezus centraal blijkt te staan, daar ga ik dankbaar mee - nog steeds aarzelend, maar dat ligt aan mij, maar vooral verlangend naar Hem.

Een beetje spannend lijkt het soms wel. Maar laten we het beeld helder hebben. Charisma is geconcretiseerde genade; charis betekent genade, en charisma (o.a. 1 Korinthe 12) is de realisering van genade in mensen.

Ik ga het meemaken, want als de Geest me dichter bij Jezus kan brengen: graag! En dat is mijn advies: kom. Wees zelf dicht bij God. Kom dichterbij. Laat met jou en in jou gebeuren wat Hij wil laten gebeuren. Dat is geen mensenwerk, maar het werk van de heilige Geest, en dat is precies wat je nodig hebt. Eerbiedig en vrolijk ga ik er naar toe. Doe het ook maar, daar hoef je geen gekke Henkie voor te zijn.

 

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Janny Honing-Boerhout
08 jun 2016
Dit is wel heel bijzonder, ik heb me zojuist opgegeven voor de zaterdag maar had toch ook wel twijfels. "Toevallig" kwam ik direct erna uw stukje tegen op Facebook! Na het lezen van Uw blog is zelfs het laatste sprietje twijfel weg! Dank u wel.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief