Henk Medema
02
NOVEMBER

Euro Pa - Met Mauro.

What 's wrong with the world?   I am - zo luidde het beroemde antwoord op deze vraag, van de zwaarlijvige, scherpzinnige en helderdenkende auteur G.K. Chesterton. Ik lees hem graag. Terwijl mijn vrouw gebiologeerd naar Midsummer Murders kijkt, pak ik blijmoedig weer een simpel, en toch zo diepgravend verhaal op van Father Brown. De zwartgerokte geestelijke weet telkens weer diepe lessen uit de harmatiologie omhoog te brengen, wijs in het goede als hij is, onnozel in het kwade. Wat is er mis met Europa? Veel. Crisis is een Grieks woord, en dat is ‘t probleem juist: omdat hun valuta ook die van ons is, gaat Europa voornamelijk over de eerste beide lettergrepen. Van pa is niets meer te merken in het samenwonen van de hebzuchtige én angstige kinderen van ons continent. De landen worden intussen wel allemaal gepersonifiëerd. Hoe stel je dat voor: dat Griekenland failliet gaat? Een beetje te vergelijken met de manier waarop een eeuw geleden over Turkije werd gesproken, als ‘de zieke man van Europa’? De metafoor is niet logisch door te trekken: omdat ieder mens een tweevoeter is, zijn vijfhonderd man daarom nog niet een duizendpoot (weer Chesterton). Als deze column in druk verschijnt, weten we misschien iets meer van die crisis. Nu zitten we nog met z’n allen te zoeken naar een diagnose. Terwijl - nóg een keer Chesterton - je in sommige gevallen niet moet beginnen met een diagnose, maar veel simpeler: met een genezing. Niemand zegt: ik ben deze hoofdpijn zat, ik wil wel eens een beetje lekkere kiespijn hebben. Zo is het bij mensen: je wilt genezing. Niets anders. Want verandering zonder genezing is iets anders, en niets meer, niets beters. Europa zou niet moeten bestaan uit economische eenheden. Hebzuchtig: je wilt toch minstens hetzelfde hebben als de buren! Angstig: stel je voor wat er met óns gebeurt als het huis van de buren omvalt. Hoe kunnen - deze keer een citaat waar C.S. Lewis gebruik van maakte) de goden ons ooit in de ogen kijken als we zélf ons ware ik verstoppen? How can they meet us face to face till we have faces? Hoe kunnen we God in de ogen zien, als we zelf niet eens mensen durven te zijn?
Toen onze zonen nog in de puberteit zaten (je had toen nog guldens en knaken), hadden ze ‘t wel eens oneerbiedig over een knaken-pa. Nu heb je de euro. Euro pa is niet echt beter.
PS: hoe zelfs NL geen pa voor een enkele Mauro durft te zijn, zien we momenteel vóór ons…

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief