Henk Medema
08
JUNE

Evangelisch-dogmatische reeks van @wjouweneel - bijbels?

Juist in het jaar waarop voor het eerst een mens zijn voet op de maan zette, schreef een jonge man een viertal artikelen in de ‘Bode des Heils in Christus’, een blad dat werd uitgegeven door uitgever Medema in Apeldoorn. De titel was: ‘De toestand in de wereld van vandaag, gezien in het licht van Gods Woord’. Hij ondertekende zijn schrijfsels met ‘W.J. Ouweneel Ezn’. One small step for a man.

Zelfs nu, vierenveertig jaar later, voegen we er niet aan toe ‘one giant step for mankind’. Maar van de ruim hondervijftig boeken die Willem Ouweneel intussen geschreven heeft, is de Evangelisch Dogmatische Reeks wél een bekroning, een magnum opus. Ik prijs me gelukkig dat ik als uitgever de hele totstandkoming van deze serie heb mogen meemaken, vanaf het oorspronkelijke plan (dat vijf delen behelsde) tot de twaalf complete delen die het nu geworden zijn.

In het Reformatorisch Dagblad is de auteur uitgebreid geïnterviewd door dr. Klaas van der Zwaag. Een dag later mochten enkele reformatorische theologen kort hun beoordeling geven, en spraken daarbij over de ‘verbluffende belezenheid’ en ‘fabelachtige bijbelkennis’ - maar tekenden óók aan dat ze zich niet in alle opzichten lekker in hun reformatorische vel voelden bij de manier waarop Ouweneel op verschillende punten zijn dogmatiek formuleerde. Geen wonder, want dit is vooral een bijbelse dogmatiek (zoals de auteur in het genoemde interview beklemtoonde) ‘in het licht van Gods Woord’.

Er zit iets in Willem Ouweneel dat je er nooit uit haalt. Zoals men zegt: als je eenmaal temidden van de ‘broeders’ van de Vergadering van gelovigen hebt verkeerd, dan ben je voor altijd bedorven, hoe gereformeerd én evangelisch je later ook wordt.. Willem begon als een jonge broeder die onder de broeders óók wat mocht zeggen, en hij haalde het uit de Bijbel. In de jaren daarop is er veel meer bij gekomen - met name theologie, en filosofie - maar voor de kern bleef hij altijd in de Bijbel graven.

En klópt het nu allemaal, wat er in deze duizenden pagina’s staat? Kunnen wij ons hierop voor de eeuwigheid verlaten? Is dit de laatste, absolute waarheid?

Ik citeer uit het boek van Tim Grass (F.F.Bruce, A Life, Grand Rapids, Eerdmans 2011, p. 223) enkele woorden waarvan ik vermoed dat Ouweneel het er mee eens is:

‘… de centrale leer van het christendom is van oneindig groot belang; maar onze interpretaties en verfijningen van die leer zijn lang niet zo belangrijk als we denken. Of, om het anders te zegggen: de leerstellingen die Christenen bijeen brengen zijn van uitnemend belang; de leerstellingen die hen scheiden behoeven onderzoek om te zien of ze in werkelijkheid echte christelijke leerstellingen zijn, of dat ze alleen maar gedeeltelijke appreciaties daarvan waren.’

Met dankbaarheid heb ik vandaag, 9 juni 2013, dit laatste deel aan de schrijver overhandigd.

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Koos van Arkel, koos@koosvanarkel.nl
15 apr 2016
Ik zoek nog de laatste 4 delen van de reeks (delen 9 t/m 12).Zijn deze delen helemaal uit de handel? vr grt JG van Arkel, Alphen aan den Rijn

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief