Henk Medema
10
JANUARY

FEEST VAN VEELKLEURIGHEID

Kleuren passen niet altijd bij elkaar, soms vloeken ze zelfs (zoals we dan zeggen). Maar op 16-1-16 vieren we in Apeldoorn een FEEST VAN VEELKLEURIGHEID; we vieren de eenheid in Christus. Tientallen kerken, in allerlei kleuren. Duizenden christenen, niemand precies hetzelfde; ze passen niet allemaal in de Mariakerk, maar laten we die in ieder geval bomvol maken.

We denken bij die ‘veelkleurigheid’ aan ‘de ondoorgrondelijke rijkdom van Christus… de wijsheid van God in al haar schakeringen’ (Efeze 3:8, 10) zoals die in de verscheidenheid binnen de kerken tot uiting komt. We proberen ‘goede beheerders van Gods veelsoortige gaven’ te zijn, zodat het licht door ons heen uiteen kan vallen in talloze spectrale breedtes (1Petrus 4:10).

Tja. Eerlijk gezegd is het ook nogal eens mis gegaan. Jakob had ‘een prachtig bovenkleed… in allerlei kleuren’ voor zijn zoon Jozef laten maken (Genesis 37:3), maar Jozef dacht een beetje teveel aan zichzelf, en droomde dromen waarbij hijzelf het middelpunt was. Dan kun je wel roepen ‘ik zoek mijn broeders’ en het zelfs nog menen, maar voordat je het weet zit je dan diep in de put. Jaren van scheuring, pijn, verdriet en scheiding worden pas weer geheeld als iemand zich sterk gaat maken voor zijn eigen broer (zoals Juda dat deed voor Benjamin), als het masker af kan en de broedertwist verandert in een herstelde gemeenschap met de Vader.

Wij gaan zo’n feest meemaken, met christenen uit tal van geloofsgemeenschappen, maar in hetzelfde geloof in Jezus; kijk maar op dit filmpje - http://on.fb.me/1OVIAkd

 

In de kerken zie je vaak een stoelendans. een beweging voor religieuze consumenten. Je ziet hoe ze, voortgedreven op de meest aantrekkelijke muziek, op een signaal ‘ergens’ neervallen. De muziek start opnieuw, alles komt opnieuw in beweging, en na een tijdje zitten we wéér allemaal op een andere plek. Dat is niets meer dan een consumenten-denken.

De Zuidafrikaanse theoloog Nelus Niemandt heeft de kerk vergeleken met Google, tegenover wat het vaak is: een stoelendans. Denk liever positief, denk aan de kerk als een open, actieve Google-zoekmachine. Klikt het? Zo moeilijk is het niet: je begint bij jezelf, maar je opent onmiddellijk je hart voor de hele mensenwereld: binnen de kortste keren gaat het om miljoenen treffers. En als je dan tóch wil dansen, dans dan mee met de Drie-eenheid. Zo stelden de zogenaamde Cappadocische kerkvaders zich de Drie-eenheid voor: de Vader heeft de Zoon en de Geest lief, de Zoon heeft de Vader en de Geest lief, de Geest heeft de Vader en de Zoon lief, en ze bewegen zich actief naar elkaar toe en met elkaar naar buiten, naar de wereld. Met Gods liefde tot mensen in je hart trek je er op uit. Het spannende is: iedere zoekactie wordt bewaard, zoals Google dat ook doet: alles wat je zoekt, maakt duidelijk waar je hart naar uitgaat, wie je echt bent, waar je naar verlangt. Het kan niet anders of je gaat iets of iemand vinden, wat je dan weer bewaart als een kostbare schat, waar je een link van maakt.

Dan moet je natuurlijk wél in beweging komen. Bidden voor wat je nog niet hebt: eenheid, bijvoorbeeld. Zoeken, want ergens moet die eenheid zijn. Kloppen, wanneer de deuren dicht blijken te zitten. Maar ook: danken - want zó ingewikkeld is het met die eenheid nou ook weer niet: ze is ons ‘(buiten)gewoon’ in Christus gegeven.

 

Dit wordt het Feest van de Veelkleurigheid, aan de vooravond van de Week van Gebed voor de Eenheid, zaterdag 16 januari a.s. om 19.00 uur in de Mariakerk in Apeldoorn.

Het wordt vol, dus je moet je even melden op http://www.events4christ.nl/index.php/event/4179-feest-van-veelkleurigheid

(Nog wat: met z’n allen doen we méér: er is een maaltijd voor daklozen, vluchtelingen en andere behoeftigen in een verwarmde tent bij de kerk, om 17.00 uur - als je er mensen naar toe wilt brengen, mail dan naar henk@medema.nl onder vermelding van degenen die je wilt brengen!)

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief