Henk Medema
08
MARCH

Feestelijk herstel

Ik ben John, en ik ben een gelovige alcoholist, onderweg naar herstel. Ik ben Lenie, en ik weet niet goed hoe ik met mijn lichaam moet omgaan. Zo presenteerden ze zich. Zonder te worden tegengesproken hadden ze ook kunnen zeggen: ik ben  hoofd van het pastoraat van Saddleback Church, een van de grootste kerken in de Verenigde Staten. Ik ben een van de leiders in een groeiende gemeente in centraal Nederland.
Maar ze presenteerden zich zonder opsmuk. Zo ben je, noem het maar met naam en toenaam, en voor iedereen is ‘het’ weer verschillend. Celebrate Recovery (‘Feestelijk Herstel’, of zoals het in Nederland ook wel wordt genoemt: ‘Gelukkig Leven’)  is zoiets als Alcoholics Anonymous, AA, waar je in een kring zit en dan mag opstaan om je naam te noemen: ik ben Jan, en ik ben alcoholist. Het is me door mensen meer dan eens verteld hoe dat oplucht, als zoiets over je lippen is gekomen.
 

Verschil is dat CR het niet, zoals AA, heeft over ‘een hogere Macht’, maar openhartig spreekt over God, over Jezus, over de Geest. En daarom valt er ook echt iets te vieren. Je herstel namelijk. Tenminste: niet je voltooide herstel, maar wel dat je - en dat blijft je hele leven waar - onderweg ben naar volmaaktheid. En ook dat je in Christus nu al volmaakt bent. Raar maar waar: je krijgt eerst je diploma, en dan pas ga je werken aan je examen.
Het is vast al wel meer dan tien jaar geleden dat ik aan lange tafels aanschoof: BBQ, CR stond er op het bordje op het grote terras bij de kerk van Rick Warren. Cola, hamburgers, broodjes. Een van de mannen met wie ik al spoedig in een geanimeerd gesprek verzeild geraakt was, wilde ook wel eens iets van mij weten: waar kom jij vandaan? En waarvoor zit jij hier eigenlijk?
Ik ben Henk, en ik schaam me, omdat ik me zo vaak schaam over het evangelie en over mezelf - en ik schaam me er bijna voor om dat toe te geven. Maar ik weet, net als al die andere mensen: eerlijk duurt het langst. Eerlijkheid lucht op. Belijden is de start van bekering, en bekering is het begin van een nieuw leven.
Is Feestelijk Herstel - of Gelukkig Leven - denkbaar in Nederland? You bet. Reken maar. Het gebeurt al op allerlei plekken. En er zou eigenlijk weer eens een plek bij moeten komen: midden in het land, op de Veluwe bijvoorbeeld, in Apeldoorn? Want daar heb je ze heel veel, zoals uit de respons blijkt: mensen met wie God een nieuw begin gaat maken.
Het is fascinerend dat God hetzelfde niet alleen doet met individuele mensen, maar ook met de wereld. Je kunt dat zien in twee plaatsen in het Nieuwe Testament, waar over ‘wedergeboorte’ gesproken wordt, maar met een ander Grieks woord dat je niet hoort (bijvoorbeeld) in Jezus’ beroemde gesprek met Nicodemus. Dit andere woord staat maar op twee plaatsen: Matteus 19 vers 28 en Titus 3:5. In de NBV is het op de eerste plek weergegeven als ‘de tijd waarin alles vernieuwd wordt’, en op de tweede ‘de wedergeboorte’. Het is een en hetzelfde woord, maar inhoudelijk klopt het wel, want Matteus heeft het over het Vrederijk, en Paulus schrijft over de vernieuwende werking van God in een mensenleven.
Alles wordt nieuw! Zowel hemel en aarde (Openbaring 21v), alsook een mens, herschapen door Gods werk (2 Korinthe 5). In individuele mensen wordt Gods belofte zichtbaar van de vernieuwing van de schepping.
We kunnen niet alles tegelijk. We gaan maar gewoon verder, van de ene mens naar de ander - zodat Gods koninkrijk uiteindelijk ook in deze wereld gestalte krijgt. Weet je wat: laat Apeldoorn de volgende plaats maar eens zijn. We zijn heel benieuwd. Stuur alvast maar eens een mailtje!
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief