Henk Medema
21
JULY

Gebroken. #MH17

Hij brak het brood en zei: Dit is mijn lichaam. (…) Dus altijd wanneer u dit brood eet en uit de beker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer, totdat hij komt. - 1 Korintiërs 11 vers 24-26
 
Donderdag: vlucht MH17 wordt boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Vrijdag: we worden wakker en kunnen het nog niet allemaal bij elkaar krijgen. Zaterdag: we beseffen de omvang nauwelijks, maar beginnen ons kwaad te maken over de walgelijke manier waarop er wordt omgegaan met de honderden lichamen. Intussen herkennen we namen, zien gezichten, horen verhalen van vrienden.
Je bent er kapot van, zeg je dan - maar wat betekent dat? Er liggen mensen in de velden van Oost-Oerkraïne écht kapot te zijn. Dood. Je kunt er niet naar toe. Veel te gevaarlijk. Een paar dappere journalisten wagen het. Pas een dag later, onder begeleiding, forensische experts.
De Heer waagt het wél. Midden tussen de gebrokenheid van deze wereld ging Hij staan. Hij liet Zichzelf kapot maken.

Je kunt je niet zo goed meer concentreren op de gewone dingen: voortdurend nieuws via radio, tv, sociale media (trouwens ook uit Gaza, Mosul, en we vergaten bijna de honderd doden die Boko Haram opnieuw maakte…).
De zondag na de donderdag was er, zoals in onze gemeente iedere zondag, de viering van het avondmaal. We hadden aan het begin van de dienst een ogenblik stilte. Daarom.
Het brood lag er zoals elke zondag, in witte heelheid en eenheid, zoals Paulus erover schrijft in 1 Korinthe 10. Maar een ogenblik later lag het er in alle verbrokenheid. Het is ZIJN lichaam. Het is verbroken.
 
De dood. De Heer. De komende.
Rare, losse puzzelstukjes die niet in elkaar passen, geen expert krijgt dat voor elkaar. De HEER is nota bene JHWH, de Ik Ben Die Ik Zijn Zal. Hij ging dood, gruwelijk dood, gestorven, kapotgemaakt aan een kruis, zo’n houten martelwerktuig.
Nog wonderlijker wat er dan volgt: ‘totdat Hij komt’. De dode zal ‘komen’. De gestorvene treedt in majesteit tevoorschijn uit het graf: de Opgestane.
Dat is op zichzelf indrukwekkend, nimmer vertoond - maar het is niet alles, want er komt een ‘totdat’. We zijn er nog niet, nog lang niet. Met diep verdriet en razende boosheid staan we in een wereld die vol is van oorlogsgeweld en diplomatiek bedrog.
Hij komt! Er staat niet: ‘totdat wij naar de hemel gaan’. Alles wordt pas echt anders als Hij komt, de boog verbreekt, de lans stukslaat, oorlogen doet ophouden tot het einde der aarde, lanceerinstallaties vernietigt, dictators van de troon stoot, kooplieden en dominees uit elkaar haalt, corruptie ten einde brengt. En elke traan wegwist uit de ogen.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief