Henk Medema
30
DECEMBER

George Verwer: For Real, op dvd en op tv

George Verwer, dear friend! Toen ik voor het eerst hoorde van de plannen om over zijn leven een film te maken, een documentaire, dacht ik: dat wordt vast niks. George is namelijk een beetje (heel) bijzonder, en ik dacht: als je hem echt gaat afbeelden zoals hij was en is, denken de mensen dat hij gek is. Maar nu heb ik deze docu gezien, en hij is het écht, aangrijpend echt - en toch komt er een lach en een traan door als je deze film bekijkt.

Een gevleugelde misquote van hem is uit Matteüs 18 vers 20 - ‘Waar 2 of 3 in mijn naam samen komen, wordt het vroeger of later een zootje’, en ik heb hem vaak grijnzend horen spreken over ‘Messiology’ in plaats van over ‘missiologie’: zending is het meest succesrijk als je bereid bent van je leven een rommeltje te maken.

 

Zo was George door de jaren heen, en ik vermoed dat ‘t niet meer verandert. Voor het eerst trok ik echt met hem op toen ik vele jaren geleden een kamer had naast die van George & Drena, bij Phoenix, Arizona (USA), tijdens een retraiteweek met internationale christelijke uitgevers. Boeken en schepen zijn, zoals bijna iedereen weet, voor hem de meest interessante voorwerpen op aarde. Ik mocht en kon zomaar bij de Verwers in en uitlopen, en heb nog steeds een vaag beeld van een enorme chaos in hun kamer, waar Drena op wonderlijke wijze orde in vermocht te scheppen. Ook in de film kun je het roemruchte relaas horen hoe George haar ten huwelijk vroeg, met de toezegging dat ze zou worden opgegeten door kannibalen in Nieuw Guinea (hetgeen tot dusver een loze belofte bleek maar ‘t scheelde niet veel). Dat huwelijksaanzoek vond plaats op de achtste verdieping van het Moody Bible Institute. D.L. Moody, óók al zo’n voorbeeld voor George, ‘die de hel ontvolkte met 2 miljoen mensen’ (weer een citaat). Zelf heb ik ooit óók gebeden bij Moody’s standbeeld, die als jongeman getroffen werd door de woorden: ‘De wereld zal nog moeten ontdekken wat God kan doen door een man die zich voor honderd procent aan Hem overgeeft’. Ik zie weer (en velen met mij) de wereldkaart op George’s jack: een overbekend fenomeen.

De keurige gazons van Wyckoff NJ - ik ken het toevallig goed omdat ik er vaak geweest ben - maakten al gauw plaats voor gepassioneerde en rommelige reizen naar Mexico (met Dale Rhoton), India (idem), Spanje, Nepal (waar hun huis in Kathmandu nog ateeds te vinden is)
Zijn zwakke punten? Geduld leren, dat was hard nodig, zegt George Verwer zelf. En ook, zegt hij heel openhartig, seksuele zelfbeheersing. Niet vergeten: Genade - het boek van Chuck Swindoll over dat thema bleef hij me keer op keer aanspreken. Interessant is de combi met discipelschap, waar hij heel veel mee had; zijn boekjes, o.a. ‘Honger naar echtheid’, ‘Voorbij de fijngrens’, ‘Geef nooit op’ hebben honderdduizenden aangesproken.

Je kunt het leven van George Verwer nu bekijken, op tv via Family7 op oudejaarsavond (20.00u) en nieuwjaarsdag (18.118). Past dat niet, dan máák je het passend - dat past bij George - en dan kun je altijd nog bij de christelijke boekhandel terecht, waar de DVD te koop is: George For Real. Echt en eerlijk.

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief