Henk Medema
15
MAY

GEWOON. GELOOF. GESPREK. #055

Waren we er allemaal? Nee, zelfs niet allen die op deze zaterdag uitgenodigd waren. En dan: niet zozeer een verhaal van de één of de ander die een akker hadden gekocht en die noodzakelijk moesten gaan bezien, een vrouw hadden getrouwd ofwel iets anders op hun agenda hadden staan. Nee, gewoon: sommigen waren verhinderd. Maar we waren die we waren, uit de kerken waar we vandaan kwamen. Voorgangers. Ouderlingen. Oudsten, dat is bijna hetzelfde maar toch niet precies. Een enkele verdwaalde scriba. Gewone gelovigen, bijzonder genoeg. 'Opdat zij allen één zijn', was de titel van onze lunchbijeenkomst, in een mooi, geleend bedrijfspand.
Maar we waren er écht.

 

Echt waar. Dat wil zeggen: geen onechte vertoningen, verhalen zonder inhoud, geen bouwsels en constructies van theologie. We vertelden elkaar de echte waarheid. Zó ging het, zó kwam Jezus in ons leven. In een kwartiertje (soms wat meer) kwam de kern van het verhaal eruit, met een brok in de keel, maar dat mocht ook.
Zo ongeveer is het een aantal jaren geleden begonnen, bij het International Christian Forum, en zo is het ook naar Nederland gedragen, in het NCF, het Nederlands Christelijk Forum, waar we eenmaal per jaar een 24-uurs retraite houden. Geen formaliteiten, geen muurtjes, geen theologische stellingen, maar gewoon aan elkaar vertellen wat je van Godswege hebt meegemaakt.
In Nederland is er dan nog de Stichting Geloofsgesprekken bij gekomen; daar is in samenwerking met de Evangelische Omroep een spel ontwikkeld, onder de naam Geloof en een Hoop Liefde, waarin je de verhalen van je leven bespreekbaar kunt maken.
(Mail naar geloofingesprek@gmail.com en kijk op de site http://geloofingesprek.nl )

Het gebeurde weer eens in Apeldoorn, in dit weekend. En het gebeurt op andere plaatsen, opnieuw en opnieuw.

Ook eens doen?

Eens. Doen!

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief