Henk Medema
16
FEBRUARY

God is goed

God is goed? Als je mensen wilt opwinden, blij wilt maken, kwaad wilt maken, bitter bedroefd wilt zien worden, of welke hevige gemoedsstemming ook wilt zien krijgen, dan moet je alleen even het vraagteken weghalen en vervangen door een punt. Ik heb hier een boek in handen dat deze uitspraak onbeschaamd op het omslag vermeldt: GOD IS GOED: God leren kennen zoals Jezus Hem openbaart. Een paar jaar geleden - ik heb het nog scherp voor ogen - stond ik voor het eerst met de Amerikaanse editie in handen, geschreven door James Bryan Smith. Het was in de Verenigde Staten, en ik weet nog hoe ik aarzelde. Het ging om drie delen, waarvan mijn gewaardeerde collega Gerhard Rijksen van Gideon nu het eerste heeft uitgebracht. Ik vond drie delen teveel en durfde niet. Maar gelukkig kwam het er tóch. Tot zover een onderonsje onder uitgevers: zo gaat dat soms. Maar nu lees ik het opnieuw, en ik realiseer me wat een heftig statement de titel eigenlijk is. Toch gaat de auteur niet een rondgang maken door de ellende van de wereld. Het wordt veeleer een wandeling door je eigen hart. Beginnend bij de kern (hoofdstuk 1): waar ben je naar op zoek? En vervolgens naar het thema zelf (hoofdstuk 2), ronduit de stelling van de titel van het boek herhalend: God is goed. Om dan nog specifieker te worden in de hoofdstukken daarna: God is betrouwbaar. God is vrijgevig. God is liefde. God is heilig. God offert zichzelf op. God herschept. Waarom wordt ik nu opnieuw getroffen door dit boek? Omdat ik me opnieuw realiseer dat het antwoord op de vraag naar Gods goedheid niet te vinden is in de buitenwereld, maar in een hart dat door Hem Zelf wordt aangeraakt. We noemen dat wel eens, met een moeilijk woord, spiritualiteit. En omdat de spiritualiteit van dit boek precies (denk ik) de weg is om je hart gevoelig te maken voor die aanraking. Elk hoofdstuk wordt aan het slot voorzien van oefeningen. Pas op: dat zijn geen exercities om punten te verzamelen, om Gods liefde te verdienen. Het zijn wegen om de antenne van je hart te richten op de Heer. Een voorbeeld? Nou vooruit, ééntje dan. Uit hoofdstuk 1, en ik verklap alleen de titel van de oefening: Slaap. Beetje gek? Lees de rest dan maar zelf, en laat het maar met je gebeuren. God is goed. Later zal ik nog wel eens wat vertellen over een boek van dezelfde auteur, dat we wél durfden uit te geven. Maar dat komt nog. Voorshands is dit genoeg om te lezen. Ik ben benieuwd naar wat je vindt van de geestelijke disciplines als een manier om je hart op Gods goedheid te richten.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief