Henk Medema
06
NOVEMBER

God is tegen mensenhandel. Wij ook, toch?

God is tegen mensenhandel.

Wij ook.

Maar wat doe je eraan? Wat is er in Gods naam tegen mensenhandel te doen? Kunnen de hedendaagse vormen van slavernij worden uitgeroeid van de aardbodem?

Sinds kort na het begin van de wereldgeschiedenis is zonde in de wereld geweest, zegt de oude apostel Johannes in hoofdstuk 3 van zijn brief, en hij noemt Kaïn en Abel. De ene broer, Kaïn, gunde de ander, Abel, het licht in z’n ogen niet, en hij sloeg hem dood. Morsdood. Soms wordt de ander nog nét niet doodgeslagen, zodat we kunnen doorgaan met geld uit hem te wringen.

Wat zet je daar nu tegenover?

Gerechtigheid.

Liefde.

Gerechtigheid is, volgens de bewoordingen van de Romeinse denker Cicero, ‘ieder het zijne geven’ (suum cuique tribuere). Wat goed is, moet worden beloond; het kwaad moet worden gestraft. Zonder aanzien des persoons. Zoals Vrouwe Iustitia geblinddoekt wordt afgebeeld, met haar weegschaal. Gerechtigheid is niet beperkt tot een opinie, iets wat je víndt. Je moet het dóen. Gerechtigheid staat tegenover zonde, en dat is hetzelfde als wetteloosheid. Wat, om precies te zijn, meer is dan wetsovertreding. Zonde of wetteloosheid is leven alsof er geen god en geen gebod is. Gerechtigheid is het erkennen van God en van zijn geboden, niet alleen met de mond, maar metterdaad.

Liefde is niet genoeg. God is liefde, maar alleen zo’n bijbeltekst aan de muur helpt ons niet verder. Als er geen radicale, sterke gerechtigheid wordt beoefend, komen we op het gebied van mensenhandel niet veel verder dan wat slap geouwehoer (sorry voor de woordspeling).

Gerechtigheid is ook niet genoeg…! Streng rechtvaardig te denken en zelfs te handelen - dat is nodig, maar God is niet alleen rechtvaardig. Hij zal uiteindelijk gerechtigheid oefenen over deze wereld. Maar God heeft de wereld LIEFGEHAD, zozeer zelfs dat Hij zijn enige Zoon heeft overgegeven. (Johannes drie vers zestien, weet je nog wel?)

Je denkt aan Gods liefde. En je probeert het dan concreet te maken, net als Johannes: als iemand zelf een goed leven heeft, en daarbij z’n medemens gebrek ziet lijden, en hij doet de deur van z’n hart op slot - dat kan toch nooit? Gods liefde is een geweldige kracht, een enorme stormwind, die móet van binnenuit je hart toch open blazen?

En dan denk ik aan de vrouwen die zich dag in dag uit afbeulen voor hun pooiers. Aan de kinderen die lange uren zwoegen in de kobaltmijnen, steengroeves en textielfabrieken - van de leeftijd van m’n kleinkinderen die elke dag vrolijk naar de basisschool gaan. Het kriebelt en jeukt geweldig: zou God deze mensen niet liefhebben? Zouden wíj ze niet mogen liefhebben? - met een liefde die om gerechtigheid schreeuwt?

[Op 22 november laat ik mij met 11 andere auteurs 24 uur opsluiten om in die tijd een

boek te schrijven over het werk van International Justice Mission (www.ijmnl.org).

Wil jij deze Freedom Challenge sponsoren door een of meer boeken te bestellen?

Misschien voor medewerkers van je organisatie, leden van je kerk, docenten van je

school… Zie www.schrijversvoorvrijheid.nl]

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief