Henk Medema
11
MAY

God zij geprezen: wij hoeven onze eigen kerk niet te wezen!

Als je als christen een bijdrage levert aan het Generatie-Ik-debat (in De Balie op 9 mei), en je doet dat intelligent en met lef, dan mag dat gehoord worden. Karel Smouter deed dat, en hij verdient lof door - niet voor het eerst - zonder omwegen een bijdrage te leveren in een seculiere discussie.

'Ik blijf geloven in een gemeenschap gedragen door individuen, in plaats van een gemeenschap die individuen draagt, met alle bedilzucht van dien', zegt Smouter. Terecht maakt hij hier tegenover een seculier individualisme een sterk punt. Toch denk ik dat hij een wezenlijke stap verder zou moeten gaan, en ik heb de hoop dat hij dat ook wel wil: geloven in een gemeenschap, gedragen door een andere (trinitarische) gemeenschap. De basis van de Kerk is de gemeenschap van interactieve liefde binnnen de Godheid. Eerlijk gezegd ben ik (in het voetspoor van o.a. Charles Taylor) niet zo onder de indruk van het individualisme dat teveel Verlichtingsdenken herbergt.

De theoloog Miroslav Volf in zijn boek After Our Likeness: The Church as the Image of the Trinity beklemtoont dat de kerkgemeenschap een genadevolle en glorieuze uitbreiding is van de Goddelijke gemeenschap tussen Vader, Zoon en Geest.

Het voorbeeld dat Karel Smouter, van heel dichtbij, aanhaalt: een kind dat in een gezin geboren wordt, is treffend. Want een kind hoeft zelf z’n portie liefde niet mee te brengen. Die liefde is er al, in de warme band die bestaat tussen de ouders waaruit dat kind juist is voorgekomen, en mee gedragen door eventuele andere kinderen - die liefde verlangt ernaart zichzelf te delen met de nieuwgeborene.

Zo is ook de Kerk veel meer dan een verzameling van individuen. Niet een dergelijk individueel concept ligt eraan ten grondslag, maar de liefdesgemeenschap van de drieëne God. We mogen herhalen van Karel Smouter zei, maar zelfs in het meervoud. God zij geprezen: wij hoeven onze eigen kerk niet te wezen!

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief