Henk Medema
11
MAY

Het jeukt. En het gaat om Jezus.

Jeuk, met een onbedwingbare neiging om te krabben aan het korstje op m’n knie, waar een forse schaafwond bijna genezen is. Niet doen! – roept mijn vrouw. Ik gehoorzaam, maar met moeite. Krabben waar het jeukt: soms moet het echt wél. Er zijn plekjes waar je niet goed bij kunt, diep binnen in je hart, bijvoorbeeld. Proberen in slaap te vallen, misschien helpt dat. Maak je wel eens een kerkdienst mee, waarin je hart niet koud of warm wordt over Jezus? Och ja. Tuurlijk wel. Meer dan eens. Maar je kunt toch niet alles hebben, nietwaar. Dat je zo’n zondag meemaakt, is niet de grootste ramp; dat we ons er niet echt kwaad over kunnen maken, dát is catastrofaal. En dan hebben we het nog alleen maar over die ene dag in de week. Er gaan wel eens uren en dagen voorbij dat ik de Heer niet de kans heef om mijn hart te verwarmen en mijn leven te verlichten. Oeps! Heel eerlijk mag je van me weten: soms loop ik te tobben over van alles en nog wat, zonder me door de Heer moed te laten inspreken. Het gebeurt me dat ik door de stad loop zonder te denken over Jezus’ liefde voor al die mensen-zonder-God. Ik betrap me erop dat ik de echte blijdschap niet meer wil komen, terwijl ik niet zoek naar Jezus’ nabijheid, om Hem daar te aanbidden. Enzovoorts. Eerlijk waar. Leonard Sweet en Frank Viola hebben besloten dat het tijd was om de vlag uit te steken – niet om elkaar als christenen een schuldgevoel aan te praten, maar om ons te verzamelen rondom de Heer. Volgens hen lijdt de Kerk aan een Jesus Deficit Syndrome, een Tekort-aan-Jezus-stoornis. We hebben het wel over Hem, maar we communiceren veel te weinig met Hem; en het eeuwige leven dat Hij ons geeft, delen we maar uiterst karig met de mensen om ons heen. Ik denk dat ze gelijk hebben, dat dit niet alleen voor de Amerikaanse christenen geldt, en dat het daarom dringend noodzakelijk is dat zo’n ‘ouderwets’ ‘stichtelijk’ boekje over Jezus de Nederlandse lezers bereikt (van, nota bene, twee bekende, niet bepaald ouderwets denkende auteurs!). Met een pleidooi voor een christocentrisch Christendom, een christelijk geloof met Christus in het midden. Als we Jezus willen representeren in deze wereld, zullen we Hem moeten presenteren. Dan maar eens een keer als een manifest, dat we van een boel ondertekeningen voorzien. Zoiets als een vlag, een banier, waar je je omheen verzamelt, net als Mozes in Exodus 17, die een altaar bouwde dat Hij noemde: de Heer is mijn banier! Sweet & Viola gebruiken zelf het beeld van een stemvork. Het is de toon die de muziek zet. Als je één stemvork laat trillen, gaan de andere stemvorken in dezelfde ruimte meedoen. Dit boekje wil niet zozeer de pretentie hebben dat er iets heel nieuws in staat, maar wil wel de andere stemvorken laten meetrillen. ‘Mijn hart trilt van blijde woorden, ik draag voor wat ik gedicht heb voor mijn Koning’ (Psalm 45). Jezus wil graag wat met ons, zegt Hij in Openbaring 3 vers 20, en Hij gebruikt zelf een beeld van een maaltijd: alles op tafel, samen delen. Hij klopt bij ons, mensen van Laodicea, aan de deur: wat denk je van een etentje, wij samen, jij en Ik? Hij daagt ons uit: ‘En wie ben Ik volgens jullie?’ (Mattheüs 16 vers15). Hij geeft ons de belofte van een krachtig magnetisch veld: als Hij wordt verhoogd, zal Hij allen tot Zich trekken (Johannes 12 vers 32) – álle mensen aangetrokken tot Hem! In de woorden van de auteurs: ‘Kan het echt zo zijn dat onze problemen veroorzaakt worden door zoiets elementairs en eenvoudigs als het feit dat we Christus uit het oog verloren hebben? Volgens ons is het antwoord hierop een krachtig JA.’

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief