Henk Medema
16
AUGUST

Iedereen omarmen. Alles omarmen?

‘Laten we liefhebben’ riep Matthijn Buwalda op z’n blog uit. Dat ging over Vicky Beeching, en haar coming out. Laten we iedereen liefhebben, Vicky dus bijvoorbeeld. En allen die er ook open voor uitkomen dat ze homoseksuele gevoelens hebben. En dan nog extra degenen die daarbij ook nog christen willen zijn en blijven, want ze hebben het zwaar. Andere christenen bidden voor hen, maar vinden vaak ook heel uitdrukkelijk iets over hen, oordelen over hen. Dat is helemaal niet goed. Maar hén ook, zegt Matthijn, hen moeten we eveneens insluiten in onze liefde.
Iedereen omarmen. Zeker.
Maar alles omarmen, dat niet.
 

‘Gods heerlijkheid is een mens die leeft, want het leven van een mens is het zicht op God’, zei de vroege kerkvader bisschop Irenaeus van Lyon. (Gloria enim Dei vivens homo
vita autem hominis visio Dei.)
De luister van God wordt zichtbaar waar God gezien wordt. Dus: waar de muren en deuren en kasten en laden opengaan. Telkens als er een belemmering op het zien van God wordt weggenomen. Een bekering is wanneer de bedekking wordt weggenomen, beklemtoont Paulus in 2 Korintiërs 3:16, en dan wordt in Christus de luister van God openbaar, en begint een nooit meer ophoudend veranderingsproces. Nog lang niet klaar, maar wel open.
De luister van God wordt verduisterd waar God onzichtbaar gemaakt wordt. Dus: waar muren en deuren en kasten en laden dichtgaan. ‘Don’t pick on people, jump on their failures, criticize their faults (…) That critical spirit has a way of boomeranging’, zo vertaalt Eugene Peterson (The Message) het eerste vers van Mattheüs 7.
Oordelen. Goed, kwaad, dat maken wij wel uit. Goede en kwade mensen, we delen ze zelf wel in, we nemen wel plaats op de troon van God. Even maar, mag dat niet? Een hapje van de boom van kennis van goed en kwaad… Klaar, toch?
Never. Nooit! Niet welk oordeel dan ook omarmen, maar eeuwig leven omarmen. Weet je nog: die andere boom in het paradijs. Weet je wel: dat eeuwige leven is in de Zoon, en het is zo wijd dat je het niet eens in je armen kúnt sluiten. Hindert niet: sluit dan de mensen maar in die je anders had willen uitsluiten.
Maar de Bijbel dan? Staan daar niet een heleboel dingen in over goed en kwaad? Moeten we daar dan niks mee? Nou en of, maar het is niet een catalogus vol standpunten die wij op een of andere manier moeten hanteren.
Iedereen omarmen? Alsjeblieft! Maar meningen en standpunten en oordelen die deuren sluiten voor het licht en het leven, die moet je niet omarmen.
Het eeuwig leven omarmt óns, en zo kun je verder, terwijl je nog lang niet alles overziet. Het begin van een levensrivier.
 

Laat hier een reactie achter3 Reactie(s):

Sjaak van Tilburg
17 aug 2014
Gods richtlijnen voor een goed leven zoals we die in de Bijbel lezen zijn goed voor iedereen. De interpretatie ervan kan verschillen, maar dat zijn persoonlijke keuzes van mensen, hopelijk 'coram deo' gedaan voor het aangezicht van God. over die interpretatie moeten weer het gesprek aangaan in respect en in de wetenschap dat uiteindelijk de Geest van God overtuigt. God komt het oordeel toe... ook over mijn leven.... dan kan ik alleen maar huiveren als ik naar mezelf kijk... thanks be to God for sending Christ.
Biense de Jager
16 aug 2014
Zonde veroordelen maar niet de zondaar! What woild Jezus do?
simonvangroningen
16 aug 2014
Ik kan hier niks mee. Wat moeten we dan met die Bijbel als er wel goed en kwaad in wordt genoemd? Zelfs een wee over hen die kwaad goed noemen en omgekeerd? Is dit nu water, wijn of waarheid. Ik zie er teveel coquetteren met New Age in.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief