Henk Medema
30
DECEMBER

Je wordt oud. Je wordt nieuw!

Je wordt oud. Je wordt nieuw!
 
Wat ga je doen met oud en nieuw? Nou - gewoon de overstap maken, van oud worden naar nieuw worden. En intussen willen we onze vrienden allemaal heel hartelijk begroeten, bij deze bijzondere gelegenheid van één-keer-in-het-jaar. Dat gaat face2face niet lukken, maar mail2mail komen we een heel eind. En een blog is een handige methode. Van harte alle zegen in het jaar 2015!
 

1. Thuis is thuis
Mijn lieve vrouw wordt in de komende maand 64, en je zult niet geloven hoe jong ze is. Ik wordt halverwege het jaar 65, en een paar maanden later ga ik van Drees trekken.
De Kooikersdreef in Apeldoorn, waar we nu ruim een jaar wonen, is een prima locatie. Dichtbij bijna alles waar we wezen willen. Met voldoende ruimte waar Tineke haar schilder-achtige creativiteit kwijt kan, en waar ik kan werken en studeren.
Boeken zijn momenteel geen objecten meer die ik produceer, maar voertuigen voor studie. Wat niet verhindert dat er vaak iemand mailt of belt over iets wat misschien wel uitgegeven kan worden ... Alstublieft? Nee dus. Wat ik nog aan uitgeven doe, is vrijwel niks meer. (Niet helemaal niks, maar dat hou je niet tegen…)
 
2. Kinderen en kindskinderen
Aanstonds, in het eerste weekend van januari, komt het zover. Met z'n negentienen naar Drente, tien volwassenen en negen kinderen: de oudste van die kleinkinderen wordt in februari al 14, de jongste is in december 1 geworden. Het gaat (denken we, vrezen we, hopen we ;-)) een dolle boel worden… We genieten enorm van alles wat God ons in hen gegeven heeft.
 
3. Gemeente(n)
Bijna elke zondag is Tineke er; ik ben nog wel eens elders aan het preken, maar het is goed om regelmatig ‘thuis’ te zijn. Mooie en steeds mooier wordende gemeente is De Ontmoeting! Je ziet een brede variatie aan talent, gaven die binnen en buiten de gemeente actief zijn, ouderen maar vooral ook jongeren.
Proberen de gemeente op te bouwen is al jaren iets wat me op allerlei manieren bezig houdt. Dit jaar mocht ik met een kleine groep werken aan het formeren van een hernieuwde oudstengroep.
 
4. Kerk
Een concrete, functionerende gemeente als de 'onze', daar hou ik van. Levend, pulserend, bewegend. Maar de vragen rond de kerk in het algemeen zijn ook ongelooflijk boeiend. Dat ze principieel 'missional' is, onderdeel van Gods zending naar deze wereld, is duidelijk. God zelf is ‘missional’, en ‘zoals de Vader mij gezonden heeft, zend ik ook jullie’, zegt Jezus. Maar hoe moet je kerken besturen, als ze zich naar buiten bewegen? Dat ‘ambten’ daarvoor niet voldoende zijn, wordt aan steeds meer mensen duidelijk. Er is een hele beweging van vernieuwing gaande in de kerk in Nederland en daarbuiten. Echt bijzonder.
Dit jaar had ik me voorgenomen te beginnen met het schrijven van een dissertatie over dat onderwerp, en ik was daarover in gesprek met ETF in Leuven (Heverlee). Die aanvraag is in december afgewezen, ten eerste omdat ik geen theologische master heb (alleen een juridische LLM), en ten tweede omdat Heverlee geen hoogleraren kerkrecht heeft. Ik blijf verder gaan in contacten met enkele andere universiteiten, zowel in Nederland als daarbuiten. Maar die doctorstitel is niet echt belangrijk; wat telt is de vraag hoe ik voor de kerken in Nederland iets kan betekenen op dit gebied. Er is gelukkig een goede samenwerking met verschillende andere organisaties, zoals de Evangelische (Zendings) Alliantie. Doorgaan dus: luisteren, lezen, studeren, communiceren. En bidden.
 
5. Parachurch
Het woord ‘para’ betekent ‘naast’, en een para-church organisatie komt langszij om met de kerken samen iets te doen. Overigens ook steeds dichterbij. Sinds dit jaar ben ik lid van de Raad van Toezicht van Agape geworden, voor de meesten van jullie wel bekend. Een forse verandering in het leiderschap plus een fysieke verhuizing van de organisatie (van Doorn naar Amersfoort) zullen betekenen dat ik daar de eerste maanden van het komende jaar meer dan gewoon (onbezoldigde) tijd in zal investeren.
En dan is er nog de nieuwe Stichting Geloofsgesprekken, waarvan ik voorzitter geworden ben: we hopen in samenwerking met verschillende eenheids-zoekende ‘clubs’ in Nederland te gaan samenwerken om dichtbij de kern te komen van geloofseenheid. Dat gaan we doen door op heel veel plekken in Nederland interkerkelijke geloofsgesprekken te stimuleren. Geen theologische discussies, maar uitwisseling van de dingen die je hart sneller laten kloppen, de dingen van God, van Jezus, van de Geest.
 
6. Vrijheid en blijheid
Nog een paar bestuurslidmaatschappen, en allerlei incidentele klusjes, schrijfopdrachten (o.a. voor Uitdaging), recensies, wat radio-werk. De tuin is bijna helemaal onderworpen aan de zorg van Tineke: onderschat het niet!
Tja, dan nog heel even over die bijna-pensionerings-leeftijd: we proberen de lessen te leren van gezamenlijke ontspanning. Wie weet zal ons dat nog wel beter gaan lukken…
 
Heel hartelijke groet,
Henk & Tineke Medema
 

Laat hier een reactie achter2 Reactie(s):

Joop Klein Haneveld
04 jan 2015
Gods Zegen toegewenst Henk en Tineke over al deze bezigheden, er is genoeg te doen in Gods koninkrijk!
Delja Pruis
31 dec 2014
Genoten van jouw blog! Niet gerealiseerd dat Tineke en ik en Hans en jij van hetzelfde bouwjaar zijn!

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief