Henk Medema
29
NOVEMBER

JPh. Een evangelist komt Thuis

Bestaan ze nog, evangelisten? Ik denk dus echt aan zo'n klassieke evangelist, type Billy Graham. Op een zeepkist op de markt. Tussen de mensenmenigte van een huishoudbeurs traktaten uitdelend. Op de preekstoel, zich heel persoonlijk tot jou richtend met de wijsvinger over de open bijbel.
Sinds deze week is er in ieder geval eentje minder. Nou ja - zo precies heeft mijn oude vriend Johan Fijnvandraat, woensdag naar de Heer gegaan op 91-jarige leeftijd, toch nooit in een kadertje gepast.
Op de rouwbrief staat de foto van een bijbel, opengeslagen bij het evangelie naar Johannes. Je realiseert je ineens weer wat de naam van die evangelist ook alweer betekent: de HEER is genadig.
Een evangelist, dat was Johannes Philippus wel, net als zijn andere naamgenoot, Philippus de evangelist (Handelingen 21:8).
 

Johan, ook ‘JPh’ genoemd, vond eigenlijk ontzettend veel dingen interessant, en had ook best interesse in het stelselmatig nadenken over de leer van de bijbel, de systematische theologie. Maar de uit z’n bijbelstudie gewonnen inzichten gebruikte hij vooral homiletisch, in zijn preken. Zelfs als hij een persoonlijk gesprek met je had, ontdekte je dat hij eigenlijk toch een soort preekje aan het houden was, en je hart wilde bereiken. Een paar keer heb ik een boekje met hem gemaakt, maar dat was eerlijk gezegd een hele klus. Maar hij was een evangelist in de zin van die bediening die Paulus in Efeze 4 noemt. Wie Johan ook voor zich kreeg, gelovig of ongelovig, hij probeerde hem of haar altijd naar de kern van het evangelie te leiden.
Ik weet nog goed hoe hij met Kees VInk in z’n kleine Fiatje bij mijn ouders thuis kwam, eerst in Groningen, later in Apeldoorn. Onze kinderen weten evenzeer hoe hij bij ons als oudere huisvriend over de vloer kwam: bijna onophoudelijk pratend, altijd iets zeggend wat interessant was. En niet alleen interessant, ook vaak raak en relevant.
Kort na het overlijden van mijn vader in 1978 had ik geestelijke raad nodig, en op een koude winterdag ben ik toen in m'n ouwe Renault4 naar Sneek getuft om die te krijgen, want (ik weet nog dat ik dat dacht) hier is een Israëliet in wie geen bedrog is, een integer geestelijk denkend man.
Lachen kon je ook met hem. En bomen, tot diep in de nacht. Een paar keer zijn we heel dicht bij elkaar gekomen. Dat was zeker zo in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen het een je-en-jij-vriendschap werd, en we elkaar heel veel ontmoetten in gesprekken over de uitgeverij, ons tijdschrift BODE (hij maakte vele jaren deel uit van de redactie), en in onze gedeelde zorgen over de gemeenten, de ‘Vergaderingen van gelovigen’, nationaal en internationaal.
Ik zie nog hoe we, al vele jaren eerder bij een Zomeravondactie in Friesland (met de ‘Mobiele Zaal’, jawel!), tegen middernacht met de laatste trein (want auto reed hij niet, never) terugkwamen uit de Friese Wouden. Zouden we de laatste trein nog halen? Jawel. In Leeuwarden stapten we over en namen het boemeltje naar Sneek. Het onderwerp waarover we spraken kan ik me niet eens meer te binnen brengen. maar wat op mij als jonge man (ik was toen nog geen 25) indruk maakte, was dat hij op een bepaald moment in het gesprek helemaal emotioneel vol schoot, slikte en niets meer kon zeggen. Zo’n rationeel denkende man, had ik gedacht - maar er was toch echt ook een andere kant aan hem.
Daarom begrijp ik ook helemaal wat er nu boven de overlijdensaankondiging staat: ‘Mijn genade is u genoeg’ (2 Korinthe 12:9).
Want Jezus droeg mijn zondelast
en tranen aan het kruis.
Hij houdt mij door genade vast,
en brengt mij veilig thuis.
 

Laat hier een reactie achter2 Reactie(s):

Hoving
09 dec 2014
Zowel Jan als Johan wisten mijn aandacht vast te houden. Het waren mannen met een in de goede zin van het woord, groot retorisch talent.
Hubee Buitendijk van Dartel
01 dec 2014
Mooi stukje; ik kende hem vooral van de conferenties in Winschoten, Alphen aan de Rijn en Den Haag. Had graag zo'n man als vader gehad.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief