Henk Medema
27
OCTOBER

Kaapstad & de landing

Geland. Kaapstad anderhalf werelddeel ver weg. Maandag stond ik nog op het uiterste puntje van Kaap de Goede Hoop, op het schiereiland, in een frisse voorjaarszon uit te kijken naar de zuidpool. Nu is het woensdag en zien we de Hollandse herfstwolken zich samenpakken in het noorden, en straks de winterwolken. Een hele wereld ligt er tussenin.

Voor degenen die hebben meegeleefd, gebeden, steun aangeboden, wat al niet meer: mag ik jullie nog onzettend heel hartelijk bedanken? Ik doe het, in ieder geval.

Zeg eens in een paar woorden hoe het was? - vraagt iedereen. Nou: hectisch. Heftig. Geweldig groot, zowel in de lengte als in de breedte. Het Derde Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie duurde meer dan een week, had 4500 bezoekers exclusief pers en speciale gasten, en vanuit het communicatieve netwerk werden honderden (of waren het er zelfs duizenden?) documenten en audio- en video-streams gepubliceerd. Zelf was ik één van de ruim twintig bloggers, maar zo’n bijdrage valt in het niet in die enorme stroom.

Het was niet alleen groot, het was – iets anders is ook nauwelijks voorstelbaar – ánders dan iedere andere conferentie die ik tot dusver heb meegemaakt. Je komt hier ook niet vandaan met de opmerking dat het ‘een goede conferentie’ was, en dat ‘je hart erdoor verwarmd is’ of iets dergelijks. Zo makkelijk kom je er niet vanaf. De veelheid van mensen die je ontmoet, en die je op een of andere manier raken. De echte en vaak heftige verhalen uit tal van landen. De indringende en soms moeilijke onderwerpen die aan de orde kwamen. Dit is tenslotte ook een strategisch congres. Als Nederlandse delegatie gaan we er op 10 november stevig over doorpraten wat we hiermee zouden moeten of kunnen – om dan in het voorjaar een voor allen toegankelijke conferentie te houden.

Het is net zoiets als met de bijeenkomsten van de christelijke gemeente in Korinthe, of in welke andere plaats dan ook. Als het goed is, hoor je er profetische woorden, die ergens in je hart moeten landen. Maar Paulus legt er nog een tussenfase in: ‘laten de anderen het beoordelen’ (1Korinthe 14:29). De luisteraars moeten niet oppervlakkig luisteren, en ook niet alleen de inwerking op hun eigen hart laten wegen, maar zorgvuldig zoeken naar de focus van de Geest. Zoals een vriend van me uit het Midden-Oosten (één van de vele verrassingsontmoetingen) tegen me zei: het congres zelf brengt niet genoeg focus, die moet je zelf in je eigen hart aanbrengen.

Intussen schrijf ik vast een aantal dingen uit, luisterend, mailend, bloggend, twitterend – en dan moet op die manier langzamerhand mijn boek over het congres ontstaan. Dank voor je partnerschap! En laat me iedereen aanmoedigen: als je ergens in mijn schrijfwerk, ofwel elders, iets tegenkomt dat je op de een of andere manier in beweging brengt: laat het me horen, via de mail, de blog, of gewoon (ouderwets) per brief of telefoon…

 

 

Een paar ervaringen in Kaapstad - lees meer blogs in het Engels:

http://henkmedema.wordpress.com

Lees mijn column in het Nederlands:

www.medema.nl

De CapeTown Commitment:

http://conversation.lausanne.org/en/resources/detail/11544/0/1

 

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief