Henk Medema
12
FEBRUARY

Kantelpunt in het Midden-Oosten?

Net als veel Nederlanders en andere wereldburgers zat ik gisteren gekluisted aan de televisie en volgde zoveel mogelijk de beschikbare sociale media. Het Tahrir-plein en andere plekken in Egypte, en tenslotte het aftreden van Hosni Mubaraka.

 

In de avond kon ik me af en toe weer een beetje concentreren op het lezen van het magistrale boek CONGO van David van Reybroeck. Juist was ik gekomen aan het hoofdstuk over de dekolonisatie en de opstand rond 1960, en ik herinnerde me precies hoe ik als tienjarig jongetje elke dag de krant van de mat haalde, en daar dezelfde namen las: Kasavoeboe, Loemoemba, Tsjombe, en vele anderen. Wat ik toen niet zo goed snapte, was dat hier een keerpunt in de geschiedenis plaatsvond: het omvallen van de koloniale machten in het enorme werelddeel Afrika.

 

Veel blogs en artikelen hebben ons de afgelopen dagen gewezen op een andere gebeurtenis, die ook parallellen vertoont met Tahrir: 1989, de val van de Berlijnse muur. Ik weet ook nog precies waar ik toen was, namelijk op een conferentie in Amerika – en ik moest die arme, onwetende Amerikanen telkens weer uitleggen hoe het toch zat, dat je in Oost-Duitsland oostwaarts de grens overstak en dan in West-Berlijn aankwam. Wat we vermoedden, was dat we een historisch keerpunt beleefden: de val van het communistische imperium in Oost-Europa.

 

The day after the night before vragen wij ons allemaal af: en nu? Wat is er nu precies gebeurd in Egypte? Waar is Mubarak, en waar zijn z’n miljarden? Wie wordt de president van deze splinternieuwe militaire dictatuur? Wanneer krijgt de Moslim Broederschap de macht? En wat blijft erover van de ‘onbevangen’ vrijheid van godsdienst voor moslims én christenen op het Tahrir-plein? Is er, na de val van het communisme, nu (op ons gebed??) een nieuw machtsblok gevallen, of gaat dat gebeuren met de volgende revoluties?

 

Vooruitzien of weten doen we geen van allen. Ik las vanmorgen nog even de woorden van Philip Yancey in zijn net in het Nederlands verschenen boek, Waar is God goed voor? – als hij een moslim citeert: ‘Ik heb de hele Koran gelezen en ik kan daarin geen aanwijzingen vinden hoe moslims moeten leven als minderheid in een samenleving. Ik heb het hele Nieuwe Testament gelezen en kan daarin geen aanwijzingen vinden hoe christenen moeten leven als meerderheid.’ Hij legde, volgens Yancey, de vinger bij een centraal verschil tussen de twee geloven. We gaan gespannen de toekomst in, vooral kijkend naar het Midden-Oosten, maar we weten wel dat dít verschil niet zal gaan kantelen.

 

PS: ik ben wel heel benieuwd naar de respons van mensen die al wél iets menen te kunnen zien…

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief