Henk Medema
27
JANUARY

Kerken verbinden: ConnectingChurches

Kerken verbinden, gemeenten aaneensmeden. Dat klinkt als een mooie onderneming, en dat is het ook - zelfs nog meer als het gaat om migranten-geloofsgemeenschappen. Sinds zijn pensionering als directeur van de Evangelische Alliantie heeft Arnold van Heusden hiervan zijn voltijdse werk gemaakt.

Kerken verbinden, gemeenten aaneensmeden: dat klinkt mooi, en dat is het ook. Wat Arnold van Heusden sinds zijn pensionering als directeur van de Evangelische Alliantie aan elkaar verbindt, zijn migranten-kerken.

Hoeveel zouden het er zijn, christen-migranten in Nederland? Men denkt soms wel aan acht- tot negenhonderdduizend. Laten we maar wat voorzichtig schatten: minstens een half miljoen. Dat zijn er toch nog meer dan alle leden van de Evangelische Omroep bij elkaar!

De EO kennen de meeste migranten niet, en erg weinig EO-leden kennen de migrantenkerken, die zelfs elkáár nog niet eens kennen. Een Ghanese kerk heeft vermoedelijk niet vanzelf contact met een Chinese huisgemeente, en wie weet staat een Surinaamse pinkstergroep weer helemaal op zichzelf.

Arnold van Heusden is de laatste jaren intensief met velen van hen opgetrokken, vooral in de regio Rotterdam, maar met een wijd open visie op migranten-christenen in heel Nederland. Van de Stichting Connecting Churches, waarin een aantal mensen dit werk begeleiden en ondersteunen, ben ik tot begin 2014 bestuurslid geweest. Nu ga ik samen met Arnold gebruik maken van social media om regelmatig meer bekendheid te geven aan wat hier zoal gebeurt.

Door het twitter-account ConnectingChurches te volgen - @MedemConnecting - kun je blogs van Arnold lezen, die op www.connectingchurches.nl staan en allerlei informatie op dit gebied blijven ontvangen. Welkom in de meer dan boeiende wereld van christen-migranten in Nederland…

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief