Henk Medema
19
APRIL

Kijk. De mens. The Passion.

Meer dan drie miljoen mensen hebben The Passion (EO/RKK) gezien. Nog veel meer mensen níet. Gezien of niet gezien, bijna iedereen vindt er wel wat van.
Wij ook. Ik ook. Donderdagavond hoorden we bij het enorme tv-publiek. Ik volgde de time-line op twitter, zag de commentaren, riep ook zo af en toe wat. Op de avond zelf: beetje gemengde gevoelens. Het boek was beter, dacht (en twitterde) ik toen Jack van Gelder met een grote bijbel-uitgave in z’n hand stond. Jezus Zelf gaat vér uit boven de grootste theaterproductie, dacht (en twitterde) ik.
Het werd een goede vrijdag. En daarna een stille zaterdag. Bij nader nadenken werd ik er steeds stiller van.
 

Hoe komt het dat al die massa’s mensen, tussen grachtengordel, veenkoloniën en Bible-belt, onder de indruk waren van iets wat niet eens in zuivere theologische taal werd geformuleerd? Zo dat je de één na de ander hoorde zeggen: ik kan het niet precies volgen, maar er móet toch wel wat met die Jezus zijn…
Nu, op zaterdagmiddag, denk ik dat Pilatus en zijn vrouw gelijk hadden. Wat, de vrouw van Pilatus? Zeker, Pilati Weib (zoals het in de tekstedities van de Mattheüs Passion staat), die midden in de nacht niet kon slapen van die Man, Jezus, en een briefje stuurde: man, doe toch niks met hem, ik heb van hem gedroomd, en ik voelde iets van z’n lijden! Was mevrouw Pilatus dan bekeerd? Nee hoor, niet dat we weten. En Pilatus, die niks durfde en niks kon beginnen met deze Galileër, en niks anders wist te roepen dan: kijk! de mens!
Pllatus uit de grachtengordel en z’n vrouw uit Musselkanaal hebben deze week gekeken. Er niet veel van begrepen. Maar de Neder-pop liedjes herkenden ze, die sloten naadloos aan bij hun menselijke emoties. Ze waren tegelijk de weergave van het diepste lijden, wat zelfs in doordachte theologieën nog niet weer te geven is.
Kijk! De mens. Jezus.
Velen van ons, rechtzinnige christenen, willen van zijn lijden iets maken dat uniek was (en dat wás het, absoluut!) en dat alleen wij kunnen begrijpen (en zo is het écht niet!).
Een van de meest ernstige dwalingen, door de hele kerkgeschiedenis heen, was het docetisme, dat leerde dat Jezus alleen in schijn mens was, niet echt.
Nee! Jezus was zó echt mens, dat zijn weg van lijden en alle gevoelens die dat opriep, voor alle mensen herkenbaar is. Invoelbaar. Begrijpelijk? - nee, dat niet. Aannemelijk in geloof? - nee, dat wil niet iedereen. Maar in de noordelijkste stad van Nederland kwam het heel dichtbij. Kan uit Groningen iets goeds komen? You bet. Waddapadja, zeggen ze daar.
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief