Henk Medema
14
JULY

Lazarus 7x7 - verwelkomimg. Verwondering. Verhip!

Lazarus, een on- en offline platform waarop mensen zoeken naar nieuwe woorden en manieren om te geloven, organiseerde in de afgelopen weken een tour waarbij 49 mensen werd gevraagd wat hen van hun sokken heeft geblazen; anders gezegd: welke ervaring of welk inzicht in het geloof hen het meest heeft verrast. Reinier Sonneveld blikt in het ND van 11 juli op deze tour terug en gebruikt daarbij een citaat van G.K. Chesterton (1874­-1936): ‘je kunt op twee manieren ergens komen: door gewoon te blijven waar je was, maar ook door de hele wereld rond te reizen en terug te komen waar je vandaan vertrokken bent’. Aardig. Maar het verhaal wordt nog mooier. Om van je sokken geblazen te worden.  (...)


 

De corpulente Chesterton - van hen is de uitspraak ‘dat aardse lichamen doorgaans niet in alle richtingen gelijkelijk groeien, hoewel men mij als bewijs van het tegendeel zou kunnen citeren’ - heeft een boek geschreven over ‘rechtzinnigheid’, Orthodoxy. De titel klinkt nogal steil, maar het boek start met een glimlach. Stel je voor, zegt Chesterton, dat een zeezeiler vanuit Engeland vertrekt voor een wereldreis. Tenslotte komt hij bij een eiland aan, en door een kleine navigatiefout is dat de Britse kust. Tot aan de tanden gewapend en voorbereid op een gesprek in gebarentaal klimt hij aan land, waar hij een gebouw ziet: een heidense tempel of zo? Gespannen begeeft hij zich erheen. Het blijkt het Paviljoen in Brighton te zijn. Dat is net zoiets, zegt Chesterton, als wanneer je denkt dat je down under bent in New South Wales en dan merkt dat je geland bent in het zuiden van het oude Wales. Verbluft? Nou en of, maar dat zal onmiddellijk worden gevolgd door een schaterlach. Verhip, zeg je dan.

 

Het is een serieus dilemma: hoe kun je verbijsterd zijn over deze wereld, en toch vergenoegd over veel dat daarin te vinden is? Wat gek is het toch, zei de fysicus prof. dr. Gerard Nienhuis in een interview, niet dat we niets van begrijpen van deze wereld, maar dat we er zoveel van begrijpen! Het blaast je van je sokken, juist als je gaat vermoeden dat er Iemand achter zit.

Misschien komt het wel doordat we evangelisatie als een soort voetbalwedstrijd zien: het christendom tegen de islam, of het hindoeïsme, of het boeddhisme, of welke andere godsdienst ook of zelfs het atheïsme Voordat je het weet sta je, op eigen terrein, in de finale met 1-0 achter, en dan heb je verloren.

Wat zou dat Portugese jongetje, na de EK-finale (we hebben de filmbeelden allemaal gezien) tegen die Franse supporter gezegd hebben? ‘Allez, ce n’est que du football!’ - of zoiets in het Portugees. Ik betwijfel het, want dat had-ie ook zelf wel kunnen bedenken. Hoe dan ook, de Fransman werd geraakt.

Wat moet je zeggen, als het weer niet lukt om iemand van het evangelie te overtuigen? ‘Nou ja, ‘t is het evangelie maar…!’? Nee! Want het is geen wedstrijd, dat evangelie. Het is geen competitie tussen religies. Het is een verrassing, waar je van opkijkt, een brok in je keel krijgt - een brokje bemoediging van de Allerhoogste. Niet maar de helft van zijn koninkrijk, zoals de Perzische koning aan Esther beloofde, het is honderd procent. Leven en overvloed. Meer dan een mens ooit kan verdienenen. Een tafel vol verrukkelijke gerechten. En daar sta je met de rug naar toe, terwijl het vlak bij je is?! En je hoort de stem van Jezus: keer je om! Het koninkrijk van God is nabij gekomen!

Verwondering. Verwelkoming. Verhip.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief