Henk Medema
06
JANUARY

Mannen, vrouwen, en tegencultuur

Op Driekoningen, 6 januari 2014, schreef Aad Kamsteeg in het Nederlands Dagblad een adembenemende column. Over een jonge vrouw van nog geen twintig uit Mumbai, die in een goor flatgebouw als 'eigendom' van meedogenloze pooiers zich elke dag een fors aantal malen moet laten verkrachten. Haar lege, uitgedoofde ogen hadden op Henk Jan Kamsteeg, zoon van Aad, een onuitwisbare indruk gemaakt. Mensenhandel. Prostitutie. Gruwelijk.


Sommigen vonden dat Kamsteeg aan het slot z’n mooie artikel bederft door er wat kerkpolitiek in te stoppen. Maar ik denk juist dat dit het meest waardevolle onderdeel is, zózeer dat ik het zelfs nog wat wil aanscherpen.

Wat wij nodig hebben is niet alleen maar een evangelieboodschap op papier of in leerstellingen, maar mensen die ‘een contrastgemeenschap’ (tegencultuur) zijn. Mensen die het evangelie niet alleen geloven, zelfs verkondigen, maar die het evangelie ZIJN. Mensen die zó hecht één zijn met Christus Zelf, dat ze (zoals de Efezebrief zegt) met Hem samen één nieuwe mens vormen.

‘Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien’, zegt Jezus. Wie jou en mij ziet, heeft de Zoon gezien - ja toch? of is de wens de gedachte van de Vader?

Terecht wijst Kamsteeg op Genesis 1-3. Maar daarmee gaan we niet ver genoeg. We hebben het niet alleen maar over herstel, maar over de hernieuwde openbaring van God in Christus. De mens: dat is de mannelijke en vrouwelijke mens, samen Gods beeld en gelijkenis, zegt Genesis 1:26v. Trek van Genesis 3 een lijn naar het evangelie in de Romeinenbrief, en daar heb je ‘t: de rechtvaardiging van zondaars door het geloof, het herstel van de schade die de zondeval had toegebracht. Maar trek dan ook eens van Genesis 1 en 2 een lijn naar het evangelie in de Efezebrief, en dan heb je eindeloos veel meer. Een heel ander, nieuw leven. De Nieuwe Mens, de mensensoort van een totaal ander kaliber. Christus heeft zijn gemeente niet liefgehad als een hulpbehoevende, erbarmelijke zondares, maar Hij zag in haar zijn eigen magnifieke beeld, Gods beeld.

Zo zág Hij ons niet alleen, zo zíjn wij. Christus vergiste Zich niet: zó vormen wij, christenen, een contrast-cultuur. Andere mensen, zoals je ze nog nooit gezien hebt. Mannen en vrouwen van wie je niet eens meer wéét (of wilt weten) wat ze allemaal ooit geweest zijn: mensen van God, die laten zien hoe Hij eruit ziet. En die in hun medemensen, zelfs als ze ook nog zondaars zijn, constant en consistent het beeld van God herkennen, en hen liefhebben met de liefde van de Heer.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief