Henk Medema
24
DECEMBER

Mede-leven, mede-herdertjes, mede-ma

Voor het eerst gaan wij de kerstdagen doorbrengen in de Apeldoornse wijk De Maten, en nog iets preciezer: in de Dreven (‘t Was nacht in Bethlehems dreven…’). De weiden, dus.

Dat doet ons denken aan één van de meest bekende bijbelgedeelten, Psalm 23: ‘De HEER is mijn herder, Hij doet mij neerliggen in grazige weiden, Hij voert mij aan rustige wateren’. Eerlijk gezegd zijn Medema’s nou niet echt van die rustige (‘zeer stille’, SV) mensen. Maar naar ‘de maten’ zijn wij door onze Herder wel geleid.
Een paar jaar geleden zat ik met mensen van Bethlehem Bible College te eten, op een donkere avond kort voor de kerst. We keken uit over de heuvels - vlakke velden héb je daar niet - en we spraken over Gods plannen met deze wereld, zijn Koninkrijk.
De herders bij Bethlehem waren (het staat er niet uitdrukkelijk bij, maar we kunnen het vermoeden) bezig de kuddes schapen te hoeden die voor de offerdienst in de tempel in Jeruzalem bestemd waren. Nu werden ze door hemelse machten gestuurd naar de plek waar Degene geboren was, die hét Godslam zou worden.
In de dagen vóór de kerst kunnen wij onze mede-herders en mede-herderinnetjes herinneren aan deze ‘mede’, ‘miede’ of ‘mate’. Een kleine, eenvoudige bemoediging: net als de herders in Efratha zijn we druk bezig, bijna dag en nacht, met ons werk. Wat wij nog niet weten: op welk moment en op welk moment zal de Komende er ineens zijn? Maar als de Heer van de hemelse machten komt, zal blijken dat álle arbeid voor Hem een stukje voorbereiding was voor het Koninkrijk van God.
Uw koninkrijk kome…!
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief