Henk Medema
22
SEPTEMBER

… moves the Church of God? Vijf vrijdagmiddagen

'Onward, Christian soldiers! Marching as to war!' In Het Brandpunt in Doorn staat nog het oude traporgeltje van Johannes de Heer, waarop hij dit lied vaak ten gehore gebracht zal hebben - en als jongen moest ik het ook wegpompen op een ouderwets harmonium, pas bij een recente verhuizing uit onze inboedel verwijderd.
Richting oorlog willen we niet meer, zeker niet medio 2014. Geestelijke strijd is wat anders. Is er nog beweging in de Kerk, en dan een gezamenlijke beweging, in eenheid? ‘We are not divided, all one Body, we’ - of blijft de boel de boel statisch, onbeweeglijk, nog net scheiding vermijjdend? Een keurige, maar wel verlopende winkel waar de kerkelijke ambtsdragers netjes op passen?
En toch beweegt zij. De Kerk is missional, want God is missional.  En dus is gerichtheid naar buiten meer dan een klus die de kerk moet dóen, maar het is haar essentie. Ze is het voertuig van God, waarvan Hij Zich bedient in de zending waarmee Hij Zich uitstrekt tot de wereld.
 

VRIJDAGMIDDAGEN OVER MISSIONAL CHURCH
Church. Kerk, gemeente. In allerlei soorten en maten - maar ze zijn allemaal ‘missional’. Het DNA van de zending van God (de missio Dei) zit erin, of je dat nu wilt weten of niet.
Hoe zit dat? En hoe werkt dat? Er is veel te weinig praktijk van ‘missionaliteit’: de kerk trekt nog steeds veel te weinig de wereld in. Maar voor een belangrijk deel komt dat ook omdat er te weinig reflectie over is. Er zijn gewoon niet genoeg goede gesprekken over, en daardoor leidt het tot te weinig actie.
In het seizoen 2014-2015 worden er een vijftal expert-meetings over Missional Church georganiseerd door EA/EZA op vrijdagmiddagen in Driebergen. Met o.a. een rooms-katholieke visie op de kerk als sacrament (prof. dr. Herwi W.M. RIkhof), gereformeerde perspectieven (prof. dr. Stefan Paas), een evangelische (baptisten-) visie (dr. Teun van der Leer), en nog veel meer. De aard van de gesprekken is sterk interactief.
Plaats: Driebergen, in het gebouw van de EA/EZA.
Tijd: van half twee tot half vijf.
Data: 3 october 2014, 28 november 2014, 30 januari 2015, 27 maart 2015, 29 mei 2015.
Het kost niks, maar het is niet niks - opgave per mail is, voor iedere bijeenkomst apart, dus wel even nodig: gebruik daarvoor henk@medema.nl
Krijg de kriebel. Ga ervoor, zo’n vrijdagmiddag. Serieus.
 

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Harro
22 sep 2014
Hier een ondersteunend 80s muziekje: https://www.youtube.com/watch?v=Plul1-_s1ak

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief