Henk Medema
10
MARCH

Net niet: een website is nog geen community

Het internet is niet meer wat het geweest is. Het is, anders gezegd, heel wat anders dan wat het vijf of tien jaar geleden was. Dat is met name in de zogenaamde social media te merken. Een aantal stellingen, zich bewegend tussen net en community. Misschien aanleiding tot respons, en wie weet vormt zich dan wel iets van een echte community…

 

1. Als je niet op het net zit, besta je niet.

Zoals je zonder huisnummer, telefoon of naambordje in de maatschappij niet te vinden bent en dus ook niet meedoet, zo ben je in de virtuele wereld nergens en niets zonder URL. Sorry, het is niet aardig, maar het is zo. Sommige mensen of bedrijven denken dat ‘t ook wel zonder kan…

 

2. Als je er allen maar bént, heb je niets te zeggen.

Dode informatie is geen communicatie. Zoals een naambordje plus een bewegende schaduw, zichtbaar door het matglas van een huisdeur, je letterlijk en figuurlijk niks zegt, zo is het ook in de virtuele wereld. Web-pagina’s met ‘platte’ informatie spreken zelfs niet, laat staan dat ze een conversatie of zelfs een community vormen.

 

3. Als je alleen maar praat, krijg je nog geen conversatie.

Websites beginnen pas tot een gesprek te komen, als ze openingen geven tot antwoorden, waar activiteit leidt tot interactiviteit. Op het internet brengen de sociale media die mogelijkheid met zich mee: je kunt terug praten, vragen stellen, antwoorden vinden, onbekommerd verder surfen. (Raak er maar aan gewend dat je ‘gebruikers’ binnen de kortste keren weer weg zijn, en anticipeer er maar op!)

 

4. Een één-op-één conversatie is nog geen community.

Een gemeenschap gaat pas ‘gebeuren’ naarmate steeds meer mensen elkaar op dezelfde kruisingen tegen komen. Wil je dat graag, dan moet je draadjes en touwtjes met elkaar verbinden, waardoor mensen (paradoxaal genoeg) makkelijk bij je vandaan kunnen lopen, maar ook weer allerlei aanleidingen en manieren vinden om weer bij je terug te komen.

 

Voldoende om over na te denken? Dan tenslotte nog een denkduwtje. Is het niet interessant om deze vier punten in termen van het christelijke geloof te formuleren?

Zou er een levensteken van God zijn zonder Schrift? – vergelijk 1.

Zou er communicatie zijn zonder het Woord, Jezus Zelf? - vergelijk 2.

Zou het tot een interactief gesprek kunnen komen zonder de Geest? – vergelijk 3.

Zou er een andere échte community zijn buiten de Kerk om? – vergelijk 4.

 

En natuurlijk, zoals dat bij een blog hoort, sta ik zeer open voor verder virtueel gesprek. Daar zijn social media voor.

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief