Henk Medema
24
DECEMBER

Noordehoogebrug, kerst - de groeten

n een persoonlijk bericht, geschreven op haar nieuwe iPad, haalt onze oude tante uit Canada herinneringen op aan de Kerstviering uit de crisistijd (of was het uit de oorlogsjaren?) in de schuur van Noorderhoogebrug, bij Groningen. De atmosfeer, de versierde stal, de geur van de koeien, de mest, warm, vertrouwd. De verhalen van ouds. En die geuren van hooi en mest waren dezelfde waarin Jezus geboren werd. De mensen gaven elkaar een stevige hand, en keken elkaar in de ogen. Stille nacht, heilige nacht. Gelukkig kerstfeest!
 

Jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig van de vorige eeuw. Kaarten, zorgvuldig met de hand geschreven. Een persoonlijk woord voor iedereen. Postzegels plakken. Wandeling door de sneeuw naar de brievenbus, met de zekerheid dat na een paar dagen een meneer met een donkerblauw uniform en een platte pet ergens, op vele kilometers afstand, de inmiddels ietwat natte enveloppe door een nog net niet dichtgevroren gleuf in de huisdeur zal duwen.
 
Rond de eeuwwisseling.. Zorgvuldig uitgezochte kaarten: hoeveel hadden we er ook weer nodig? Zeventig, of tachtig, of negentig? Ach, laten we er maar honderd bestellen, dat kost je ook de kop niet. Loop jij het adressenbestand nog effe na, Jan? En als je ze dan direct print, dan doe ik die etiketten na het eten wel. Morgenochtend schuift Yvonne ze dan wel door de frankeermachine. Verhip, die oude Berendsen is overleden, dat etiketje moet eruit.
 
Eenentwintigste eeuw. Ruimschoots begonnen. Mail2all, en een heel mooi plaatje uitzoeken of een ontroerende YouTube link. De tekst natuurlijk wel zorgvuldig bedenken en redigeren, dat natuurlijk weer wel.  Aan de open haard met je tablet kost het je wel een paar zweetdruppeltjes - maar dan héb je ook wat. Of zullen we het deze keer eens met Facebook doen? - of op twitter, maar dan wel goed nadenken over een retweetable tekstje.
 
Kerstwens: zalig kerstfeest. De groeten. Ik doe d'r niet meer aan.
Dat kind, toen, in Bethlehem, hoe ging dat ook weer? Hoe communiceerde zijn Vader dat? Nee, ik heb het niet over Maria of Jozef. Dit was wat zijn boodschappers moesten zeggen tegen een paar herders die nachtdienst hadden: vandaag is Hij voor jullie geboren, voor jou, en jou, en jou.
Hoe doe je dat met een pasgeboren baby? Je probeert met allerlei geluidjes contact te krijgen, en de kleinste grimas telt al: kijk, hij lacht!
Zo kwam Jezus bij ons in de brievenbus. Afzender: God. Kom maar kijken. Knuffel maar. Zo persoonlijk.
De groeten. Ik spreek je nog met de kerst. We ontmoeten elkaar bij Jezus, goed?
 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

14
october
Koning Willem Alexander komt óók, op 31 oktober 2017, in de Domkerk in Utrecht, en ik mag er met honderden

Lees verder >>

08
october
Geloof in iets dat groter is dan wat jezelf bent. ‘Goedertierenheid’ noemt NRC-columnist Bas Heijne dat, ‘bevlogenheid’ mag het van

Lees verder >>

30
september
VEILIG, HEILIG, ENIG   ‘De HEER is mijn licht, mijn heil, wie zou ik vrezen? Bij de HEER is mijn

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief