Henk Medema
07
JANUARY

Opnieuw: The Hobbit & Het Kwaad

The Hobbit, the movie: deel één, tweede keer gezien, kort na de eerste keer. Het helpt om 'm wat meer op je te laten inwerken. Het werkt ontspannen omdat je niet zo wordt overweldigd door alle special effects en 3D beelden. Zo kun je beter de kern zien. Wat me het meest intrigeerde bij het opnieuw zien van de film, was hoe Peter Jackson nauwkeurig de lijn van J.R.R. Tolkien volgt in zijn speurtocht naar het kwaad. Daarvoor moet je dieper graven dan zo op 't oog lijkt. Smaug de draak, trollen en andere mens- of beestachtige wezens (orcs, goblins, wargs) lijken wel de verpersoonlijking van het kwaad, maar ze zijn het niet. Een paar keer hoor je Gandalf wijze woorden in die zin zeggen, maar er is kennelijk meer. Inderdaad, het zit 'm alweer in de Ring, ook al is die thematiek in deze 'prequel' van The Lord of the Rings niet zo scherp uitgewerkt. Ik probeer de beelden bijeen te voegen. Het zit 'm, denk ik, bijvoorbeeld in de stukjes zwart-wit film die verschijnen om te symboliseren dat Bilbo door het dragen dan de Ring onzichtbaar wordt. Weliswaar is dit geen onbekende techniek, om bijvoorbeeld stukjes film tussen aanhalingstekens te zetten, als flashback of quote. Maar als ik het goed zie is er meer aan de hand. De essentie van het kwaad is, in de ogen van Tolkien, isolatie - en zo verbeeldt Jackson het ook. De kleur is er uit. De drieëne God die Zelf gemeenschap ís, Vader, Zoon en Geest, kan niet worden vervangen door eenzame individualiteit. Egotripperij is het in beslag nemen van de Ring. Dit zijn, dunkt me, de beslissende momenten van THE HOBBIT. Het zwaard, de kracht, de macht ligt in handen van Bilbo, maar hij slaat niet toe, net zo min als later Frodo dat doet op het beslissende moment van zijn queeste. De zwakheid is de kracht. De uitkomst van het hele epos, aan het einde van LOTR, zal blijken te liggen in de beslissing om Gollum te sparen, eerst van Bilbo, later van Frodo. Misschien is 'erbarming' ten aanzien van Gollum toch niet het goede woord. Kwaad wordt niet weggedaan door een houding van erbarming. Een kwaaddoener kan met erbarming tegemoet worden getreden, en dat kan zijn redding zijn, maar het kwaad zelf moet vernietigd worden - en dat kan alleen maar in de Doemspleet, zonder toedoen van mensenhanden.

Laat hier een reactie achter1 Reactie(s):

Patrick Huysentruyt
02 okt 2016
Inderdaad Tolkien is nauwkeurig gevolgd. Maar het kwaad zit hem volgens mij in het groepsgevoel met als heerser de Ring. De techniek om filmstukjes te laten uitkomen werkt. Maar ook een individu heeft meer nodig om het goede te laten overwinnen.Te weten dat iemand hem steunt geeft hem kracht. Zo zijn we terug heel dicht bij de werkelijkheid.

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief