Henk Medema
27
OCTOBER

Piraten en Missional Church (en vluchtelingen?)

MUITERIJ! Wacht: we zouden het toch hebben over Missional Church? Zeker, dat gaan we doen, maar prof. dr. Nelus Niemandt heeft voorgesteld dat we ons startpunt nemen bij piraterij, en wel bij het boek van Kester Brewin, ‘Mutiny: why we love pirates and how they can save us' (2012). Muiterij, waarom we van piraten houden en hoe ze ons kunnen redden. We hebben iets met de verhalen van Peter Pan en Captain Hook, en met Luke Skywalker van Star Wars. O ja, en hoe was het ook alweer met piraterij in de muziek? Misschien is het toch nog wat ingewikkelder... Hoezo, redden?
Brewin heeft de cultuur van het zeeroversvak onderzocht, en dan met name in contrast tot de hen omringende wereld, van de Romeinse tijd tot de zeventiende eeuw. Hij merkt op dat we in een wereld leven die meer dan ooit op slot is gedaan, waardoor ons gemeenschaps-terrein steeds kleiner is geworden: ons land, werk, onze vrije tijd, cultuur, sport, muziek, verhalen, ons geloof, onze ideeën -  alles is geblokkeerd geraakt en met prive hekjes omgeven.
 

De consumentencultuur, het leven van luxe, geprivatiseerd en genoten door een elitaire meerderheid, vaak op kosten van de grote meerderheid, staat in scherpe tegenstelling tot de volheid van het leven van de Drie-eenheid. (Terwijl ik het las, bedacht ik direct een vraag die ik aan de spreker wil stellen, vrijdagmiddag: hoe raakt dat onze brandend actuele discussie over vluchtelingen, onze politieke stellingnames daarover, en onze bijbelse visie?)
Nelus Niemandt citeert het WCC-document uit 2013 'Together towards Life – Mission and evangelism in changing landscapes' (TTL), waar het spreekt over Gods Koninkrijk, in contrast tegenover de economische en ecologische onrechtvaardigheid van de wereldmarkt.
De Kerk is een geschenk van God aan de wereld, om die te transformeren naar het koninkrijk van God: een plaats van vrijheid, waar de herstelde gemeenschap het Leven viert. De Geest van zending is er als Leven-gever, als Degene die leven in stand houdt en bekrachtigt en de hele schepping vernieuwt.
Nog een citaat: 'Beweegbare leiders kennen het verschil tussen enerzijds kapitein-zijn op kerkbootjes die niet functioneren, maar die gestrand zijn in de religieuze havens van veiligheid en irrelevantie, of daartegenover een avontuurlijk leven in Gods koninkrijk, dat inhoudt dat je voortdurend open staat voor de stormen van flexibiliteit, snelle koerswijziging, aanpasbaarheid, onzekerheid, verandering en vernieuwing. Leiders op de open zeeën van het Koninkrijk zijn kwetsbaar, want ze weten dat ze per definitie de toekomst van hun bediening of van hun kerk niet kunnen kennen. Anderzijds is het de schoonheid en zekerheid van Gods nieuwe toekomst die hen met vreugde voorttrekt en hen in beweging houdt. Ze blijken zich voortdurend te kunnen hergroeperen, wijzigen, aanpassen, nuchter te denken en met onzekerheden te kunnen omgaan.' (Stephan Joubert).
••••
WELKOM!
mede namens Jan C. Wessels, directeur MissieNederland
vrijdagmiddag 30 oktober, 13.30 tot 16.00 uur bij MissieNederland, Hoofdstraat 51, Driebergen
 
https://www.facebook.com/groups/918396834888922/

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief