Henk Medema
10
SEPTEMBER

Reisgenoten, regels en revolutie: van Zwolle naar Hong Kong www.geloofingesprek.nl

Zwolle: een zonovergoten tuin waarin zeven vrienden samen belijdenis doen - niet als kerkelijke formaliteit, maar uit puur verlangen om samen bij Christus te horen. Hong Kong, waar in de herfst van 2014 de zogenaamde Paraplu-revolutie plaatsvond, en waar nu in september 2016 verkiezingen zijn gehouden met verrassende uitslag - evenmin een formaliteit, maar een echt verlangen van jongeren om samen onder een nieuw gezag te staan, niet meer onder de autoriteit van de Volksrepubliek China.

 

Op een of andere manier gebeuren beide dingen gebeuren, is het niet verboden. In

de huiskamer praten jongeren over God. ‘Dat houdt mijn geloof scherp’, zegt één van hen. ‘Het is onze poging om jongeren vast te houden’, aldus ds. Hans Slotman, ‘anders verdwijnen ze uit beeld’. Ik hoor in zijn woorden de suggestie van Charles Taylor dat wij leven in een tijdperk van authenticiteit. Echtheid, jezelf zijn, je hart voor elkaar openstellen. De echt belangrijke dingen mogen niet afhankelijk gemaakt worden van formele regels en van (kerkelijke?) politiek. Geloofsgesprekken, waar kun je dat beter doen dan in de huiskamer, of in de tuin? Is dit niet juist  je hart openen? Is dit niet authenticiteit? Dan maar een paraplu-revolutie in een zonnige tuin!

 

Wat je bindt, in Hong Kong en Zwolle, in de politiek en in de kerk, is niet de band van de regels, maar de band van de reis, telkens opnieuw spannend. Wat je er al van hebt meegemaakt, vertel je aan elkaar. Wat je nog niet weet, deel je met elkaar. Waar je nog niet helemaal bent, daarvoor bid je, daarnaar zoek je, daar klop je. Het koninkrijk van God, méér dan een volksrepubliek.

In het begin van De Reisgenoten van Tolkien waar alles raadselachtig is, staat dit gedicht:

Niet alles schittert wat goud is, niet ieder die zwerft is teloor;

Wat sterk is verkwijnt niet als ‘t oud is, Vorst dringt niet tot wortels diep door.

Uit de as zal een nieuw vuur ontvlammen, Uit de schaduwen ontspringt een schijn;

Vernieuwd wordt het zwaard, het verlamde, De kroonloze zal weer koning zijn.

Lees en herlees dit gedicht. Het zijn kennelijk flarden van een verhaal. Ze hangen samen, en er zijn mensen met wie iets gebeurt. Het doet er toe, terwijl we niet weten hóe.

In het licht van zulke fragmenten van verhalen is deze ‘belijdenis in de tuin’ van Zwolle, en de paraplu-revolutie in Hong Kong, natuurlijk veel meer dan een poging om jongeren vast te houden. Taylor zei ook: authenticiteit is veel meer dan een zelfkeuze. Juist de horizon van alle dingen, die bepaal je écht niet zelf, daar bots je tegen op. Daar gaan wij niet over met onze theologische en kerkelijke tradities.

Wat gebeurt er nu in Zwolle, in de huiskamer en in de tuin? Mensen vertellen. Ze luisteren. En ze verbazen zich: dit doet er toe! Hier raak je Gods horizon, of meer: Hijzelf raakt jou. Hier ben je niet uit op definities, en die vind je ook niet. In de woorden van Hannah Arendt:  ‘Echte verhalen openbaren betekenis, zonder te vervallen in de vergissing van het definiëren. Theologie is best belangrijk, maar dit is gewoon méér, dieper. Je wordt er stil van: op één of andere manier ben je in de palm van Gods hand. Dit zijn de dingen die ertoe doen. Wat gebeurt er in Hong Kong? Er vormt zich een nieuwe gezagsstructuur: spannend! De kroonloze gaat Koning worden. Bij die Volksrepubliek blijft het niet. We spreken elkaar nog! En over www.geloofingesprek.nl zul je vast en zeker nog wel meer horen…

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief