Henk Medema
18
SEPTEMBER

SPIRITUALITEIT: GEESTELIJK ORDENEN, OORDELEN, DENKEN, LIEFHEBBEN

Wat vind je d’r van? Soms vind ik wel eens iets. Wat je vindt, moet je bij de politie aangeven. Er stond vorige week (en de week daarvoor ook, en de week dáárvoor, en nog een week, en weet-ik-hoelang) een oude auto bij ons huis. Niemand nam hem mee, tot we de politie belden.

En jawel, soms vind ik ‘er’ ook iets van. En soms niks - althans, soms hoor je me er met geen woord over. Moet ik overal iets van vinden? Of mag het alleen? Over schepping en/of evolutie bijvoorbeeld? Of over homoseksualiteit en zo? Of over de werkingen van de heilige Geest? Misschien zelfs over het nieuwe kabinet?

 

O. Oordelen. Deze week is het prinsjesdag, dan luisteren we naar de troonrede, nemen kennis van de nieuwe begroting, vinden er wat van - en wie weet duikt er daarna wel een nieuw kabinet op, en daar vinden we óók wat van. Aan het einde van deze week vindt er een congres plaats over schepping of evolutie, en zeshonderd mensen maken zich er dan druk over (ik ben er één van, meer niet…). In de loop van die week blijken er tal van boeken uitgekomen te zijn, en kijk: die lezen we en ook daar hebben we een mening over. We hebben zelfs een mening over elkaars meningen, en dat is lang niet altijd leuk. Een kritische geest - zo vertaalt Eugene Peterson Matteüs 7:2 - werkt als een boemerang.

Oordelen, dat kunnen we doen met wat we ‘vinden. Maar vaak doen we eerst nog wat anders: ordenen. Categoriseren. We maken verschil. We vertellen elkaar (bij voorbeeld) dat homoseksualiteit niet hetzelfde is als buitenechtelijk samenwonen. O. Tja. Maar door de ‘dingen’ te ordenen, hebben we geen aandacht meer voor de mensen.  De relaties zijn dingen geworden. Je kijkt elkaar niet meer in de ogen, laat staan in het hart.

Iets vinden is prima. Denken is heel belangrijk. Ordenen en oordelen mag óók. Maar laten we het alsjeblieft zo doen zoals God het doet.

God komt met een uitdaging. Hij kijkt je in de ogen, houdt je een roeping voor. Het gaat Hem om de kern. Het gaat Hem om steeds grotere dingen waar je naar mag verlangen - en dat maakt je tegelijk steeds kleiner.

Bij die steeds kleiner wordende dingen mag het je puur om Hem gaan, niets anders. Dit is een uitspraak, posthuum, van Henri Nouwen: ‘De kerk en de wereld hebben nodig dat je over Jezus spreekt, luid en duidelijk, intelligent en met grote ijver.’

Ordenen, oordelen, denken. Maar de meeste van deze is de liefde.

 

Laat hier een reactie achter0 Reactie(s):

Recente artikelen

12
september
Ik houd mezelf JHWH voor, voortdurend’ (Psalm16:8) ‘Waak over mij, God!’ (Psalm 16:1)   Soms (vaak, misschien wel altijd) weet

Lees verder >>

01
september
interTXT   U6   Vijfentwintig kilometer boven NImes vind je zonder problemen het plaatsje Uzes. Wij zijn daar wel eens

Lees verder >>

23
july
Zou het niet prachtig zijn als er zo’n tempel was, net als bij Ezechiël, waaruit een rivier stroom die leven

Lees verder >>

Bekijk het blogarchief